Ekonomski Fakultet,EFSA

O iskustvu u nastavno-naučnom procesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dosta govori 65. godišnjica postojanja i rada povodom koje će danas, 14. oktobra 2017. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti upriličena centralna svečanost. Pa, ipak, samo iskustvo u nastavno-naučnom procesu nije to što ovu visokoškolsku obrazovnu instituciju smješta među 1.000 najboljih ekonomskih fakulteta i poslovnih škola u svijetu, već je to kontinuirano inoviranje studijskih programa, realiziranje međunarodne saradnje sa srodnim fakultetima i drugim institucijama, kao i razvoj preduzetničkih projekata i njihova realizacija na tržištu.

Potvrda kvaliteta

 

Ekonomski fakultet u Sarajevu je obezbijedio niz akreditacija koje potvrđuju da su kriteriji, standardi i nivo isporučenog znanja ove visokoobrazovne institucije zasnovani na međunarodnom nivoima. Posjeduje certifikaciju sistema upravljanja kvalitetom u skladu sa normom ISO 9001 što garantira da su procesi koji se provode na Fakultetu u skladu s međunarodnim normama, akreditaciju Austrijske agencije za osiguranje kvaliteta (AQA) koja je otvorila vrata studentima ovog fakulteta da njihove diplome budu linearno priznate u Austriji i Njemačkoj “jedan na jedan” bez bilo kakvog dodatnog propitivanja ili nekih dodatnih znanja, prva je i jedina visokoobrazovna institucija u zemlji koja je dobila EPAS međunarodnu programsku akreditaciju nastavnih planova i programa pri vodećoj evropskoj akreditacijskoj agenciji za škole iz oblasti ekonomije i menadžmenta European Foundation for Management Development (EMFD), a posjeduje i institucionalnu akreditaciju pri AACSB, najvećoj američkoj akreditacijskoj agenciji za akreditiranje poslovnih škola, prestižno priznanje koje u obzir uzima instituciju u cjelini i EFSA je smjestilo u društvo pet posto najboljih ekonomskih fakulteta i poslovnih škola u cijelom svijetu.

 

Programi i saradnja

 

Fakultet broji devet katedri i 11 naučnih oblasti koje nastoji osavremeniti kako uvođenjem novih tematskih jedinica, tako i uvođenjem novih programa za kojima postoji tržišna potreba.

“Ove godine na prvom ciklusu studija imamo dva nova studijska programa Poslovna analitika i Marketing i menadžment u turizmu, a na drugom ciklusu uveden je program Menadžment i informacione tehnologije, studij koji smo razvili u saradnji sa kompanijom Microsoft. Mislim da je na našem tržištu to prvi studij koji je napravljen u saradnji sa nekim iz poslovnog sektora, a osim akademskog zvanja po okončanju studija studenti imaju priliku dobiti i specifične Microsoftove certifikate. Trenutno u saradnji sa Fakultetom za turizam i hotelijerstvo u Opatiji radimo na programu Turizam na drugom ciklusu studija, ali mislim da će program biti realiziran tek za narednu akademsku godinu”, rekla je prodekanesa za nastavu i međunarodnu saradnju Jasmina Selimović.

Obrazovni programi su sve više fokusirani na multidisciplinaran pristup. Negdje na pola puta između ekonomije, prava i političkih nauka – master studij Evropske studije izvodi se u saradnji Ekonomskog fakulteta i Centra za interdsiciplinarne studije.

BiH tek nakon stupanja u EU mora ispregovarati svoju poziciju u Uniji i imati koristi za svoj rast i razvoj. Za ovaj zahtjevni put ispred nas, neophodni su nam kadrovi koji poznaju sisteme, institucije i način funkcioniranja EU“, rekla je za Business magazine direktorica Centra za interdisciplinarne studije i profesorica na Katedri za marketing na EFSA Melika Husić Mehmedović.

 

Saradnja i razmjena

 

U nastavni plan i program EFSA uključeni su svi oni elementi koje savremeni moderni fakulteti u svijetu imaju.

“U okviru uobičajene ferijalne prakse, koja po nastavnom planu i programu traje 40 radnih dana, student šaljemo u kompanije gdje stiču praktična znanja i vještine koje će sutra moći primijeniti. Fakultet ima ugovore, poput onih sa UniCredit ili sa Reiffeisen bankom, sa još dosta kompanija, u koje naše najbolje studente šaljemo kako bi kroz različite projekte rješavali konkretne zadatke. Veoma često se kompanije odlučuju da studentima obezbijede i određene naknade za taj rad. Kako bi naše studijske programe dodatno osavremenili, počeli smo dovoditi gostujuće predavače “, rekla je prodekanesa Selimović.

Rezultat međunarodne saradnje i programa razmjene studenata doprinose širenju obzorja studenata koji su u mogućnosti da pokupe dobre svjetske prakse, a to je nešto što ova zemlja treba. EFSA realizira uspješnu saradnju sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu sa kojim je razvijen cijeli spektar studija, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani, sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beču svojevremeno je realiziran studij koji trenutno nije aktivan, postoji saradnja sa Griffith koledžom iz Dablina za prvi i drugi ciklus, a Fakultet sarađuje i sa Univerzitetom Bolton iz Velike Britanije. Statistike ukazuju da je Fakultet uspješan u profilaciji budućih stručnjaka za potrebe tržišta rada.

“Sudeći po anketama koje smo mi radili, položaj svršenih studentata EFSA je dosta dobar, jer student koji ne nastavljaju master studij imaju mogućnost da u roku od šest mjeseci po okončanju studija nađu posao u struci i s obzirom za naš cjelokupni sistem gdje imamo veliku stopu nezaposlenosti mladih – to je izvanredno. Pa, ipak, ljudi često kažu da je previše nezaposlenih ekonomista na birou za zapošljavanje, statistike ukazuju da je među njima najmanje ekonomista koji dolaze sa EFSA. Također, ne mislim da je previše ekonomista, već naša privreda nije na tom stepenu razvoja da otvorimo dovoljan broj radnih mjesta da primi sve mladi ljude”, istakla je Selimović.

 

Prihodi na tržištu

 

Vidljivost institucije u smislu njenih promotivnih aktivnosti, vizije, misije, otvorenosti, saradnje, utjecaja na društvo i poslovnu zajednicu suština je rangiranja univerziteta i fakulteta na određenim globalnim specijaliziranim listama (Eduniversal, Šangajska lista ili Webometrics) na kojima je EFSA daleko ispred svih u BiH. Godine 2009. EFSA je nagrađen sa EDUNIVERSAL Palmes Certificate, koji stavlja Ekonomski fakultet u Sarajevu među 1.000 najboljih poslovnih škola u svijetu. Prema Webometricsu, sistemu koji ocjenjuje univerzitete širom svijeta prema WEB aktivnostima, Fakultet je rangiran na 390. mjesto, među 400 najboljih poslovnih škola u svijetu.

“Ovisno od toga koliki je upis na komercijalnim programima i uplate tranši iz budžeta Kantona Sarajevo, budžet se razlikuje po godinama, s tim što se značajno smanjio u posljednje četiri godine. Međutim, Ekonomski fakultet je poslovao sa suficitom na polugodištu i redovno izmiruje i servisira sve svoje obaveze, odnosno nema neizmirenih obaveza. Struktura prihoda EFSA je takva da od 31-35 posto ukupnih prihoda su prihodi iz budžeta Kantona Sarajevo, na mjesečnom nivou iznose blizu 350.000 KM, a ostalo su prihodi koje EFSA ostvari na tržištu, bilo nastavom u saradnji sa partnerima van zemlje na drugom ciklusu studija te raznim seminarima, projektima i slično”, ističe prodekanesa za finansije Ekonomskog fakulteta Meliha Bašić.

EFSA ima niz naučno- istraživačkih sadržaja kojim upravlja na način da zaposlenici u zadnjih nekoliko godina najčešće volonterski rade na njihovom održavanju i razvoju.

EFSA je organizator dvije poslovne konferencije. Prva je Ekonomski forum koji okuplja akademsku i poslovnu zajednicu i institucije vlasti u cilju iznalaženja boljih rješenja za poslovanje kompanija, jačanje kapaciteta naučno- istraživačkog i konsultantskog rada, te ukupan ekonomski i tehnološki razvoj BiH. Druga konferencija je usmjerena predominantno na studente i korespodentno poslovnu i akademsku zajednicu i nosi naziv CEO-Career Entrepreneurship and Opportunities konferencija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje se fokus stavlja na studente i razvoj njihovih karijera, preduzetnosti i potencijala zapošljivosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here