Posao kurirke je častan i dostojan svake žene

Dinamično radno mjesto ujedno podrazumijeva i neizbježne anegdote

374

EuroExpress brza pošta u svodecenijskom poslovanju uspješno ide “uvijek ispred” kada su u pitanju standardi, kvalitet usluge, ali i prilike koje se nude zaposlenima unutar ove kompanije. Jedan od primjera sasvim sigurno je priča o Anidi Ismić iz Zenice, prvoj kurirki EuroExpress-a. U ovoj kompaniji su izrazito ponosni što imaju prvog ženskog kurira, koji ravnopravno sa muškim kolegama kvalitetno obavlja svoj posao.

Ona uspješno razbija predrasude o ženama vozačima i svojim radom i trudom dokazuje kako se žene mogu iskazati na svim poljima, kada su dovoljno spremne, hrabre i sposobne.

Svoju priču o poslu kurirke u EuroExpress-u, Anida započinje riječima: “Ja sam osoba koja je rasla u demokratiji roditelja koji su me učili da uvijek slušam sebe i svoj um, a ostavim po strani predrasude ljudi. Moje mišljenje je da svaka žena može raditi posao koji poželi. Posao kurirke sam izabrala jer sam avanturista i takmičar, a osim toga ova profesija je usko vezana uz moje obrazovanje. Upravzbog moje životne dinamike i nemogućnosti da ostanem na jednom mjestu, pronašla sam se apsolutno u opisu ovog posla. Biti na mjestu kurirke za mene je časno i dostojno svake žene. Osjećam se izuzetnoOvaj posao pokazuje koliko sam drugačija, posebna i jaka“.

U svom svakodnevnoobavljaju povjerenih zadataka svakodnevno se susreće sa pozitivnim reakcijama, što je dodatno motiviše. U timu je sasvim ravnopravna sa drugim kolegama i svoj radni dan provodi baš kao i svi drugi kuriri na terenu. Nakon buđenja i spremanja za posao odlazi u centar, gdje sa svojih 20 muških kolega preuzima svoj dio posla. Sretna je što svakodnevno dobija priliku da upozna nove ljude, koji su, kako naglašava, jedna od posebnih prednosti ovog posla.

Za najveći izazov ističe kako je to dokazivanje moći jedne sićušne žene da može svakodnevno upravljati velikim vozilom. Ali tu njena priča ne staje, jer ono što joj je osim posla najbitnije jesu njeni članovi porodice, koji su joj ujedno i najveća podrška. Ponosna je supruga i majka dvoje djece, a uspješno usklađuje sve svoje obaveze uz moto da se sve može kad se hoće.

Drugim ženama koje razmišljaju o preuzimanju sličnih odgovornih, a istovremennetipičnih poslova za žene poručuje da joj se pridruže kako bi zajedno razbile stereotipe ženama.

“Mi smo jake, odgovorne i bez ustručavanja se trebamo okušati u ovom poslu. U svim drugim poslovima u kojima vladaju također stereotipi poručila bih da smo mi odvažne i hrabre. Žene vladaju svijetom!”

Dinamično radno mjesto ujedno podrazumijeva i neizbježne anegdote, koje ovaj posao čine dodatno uzbudljivim i zabavnim. Iz mnoštva onih sa terena, ispričala nam je najupečatljiviju:

“Dobila sam paket za dostavu. A naši komitenti se često javljaju na Call centar gdje su navikli na ženski glas. Ja sam pozvala komitenta kako bih uručila paket i dobila tačnu lokaciju dostave. U razgovoru komitent je uporno mislio da priča sa nekood uposlenica Call centra. Kada sam saopštila da sam ja kurirka, spuštena mi je slušalica. Ponovo sam pozvala. Prilikom dostave na adresu komitent me takzačuđeno gledao dok sam izlazila iz kombija. Međutim, kroz dalji razgovor i dobrraspoloženje objasnila sam da sam zaista kurirka”.

U svakom poslu susrećemo se sa nekim poteškoćama, ali se one uspješnprevazilaze kada ste pozitivni i snalažljivi kao Anida. Njene poteškoće su bile adrese i snalaženje na istima, ali je uz nesebičnu podršku nadređenih i kolega kvalitetno se obučila i nadogradila znanje.

Najveća motivacija u ovom poslu joj je napredak, jer je mnogo truda uložila u svoje školovanje, a za kompaniju EuroExpress vjeruje kako je prepoznaje kao vrijednog radnika koji ima prostor za rast i razvoj. Odnos kolega i svih zaposlenih u ovoj kompaniji za nju je sličan porodici, jer kada nema pritiska u poslu onda on postaje zadovoljstvo.

Upravo zato ona je ponosni član EuroExpress-ove velike porodice koja prepoznaje i motiviše kvalitetne radnike. Visok kvalitet usluge moguć je samo uz kvalifikovan kadar, a Anida je idealan primjer da kvalitet ne poznaje polna ograničenja.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here