Cijene nafte pale gotovo 4 posto

Povećanje proizvodnje u SAD-u vjerojatno će i dalje pritiskati cijene nafte

391
Izvor: richtopia.com

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro su pale, treću sedmicu zaredom, jer su podaci pokazali da zalihe u SAD-u i dalje rastu, unatoč početku ljetne sezone i OPEC-vom (Organizacija zemalja-izvoznica nafte) smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 3,6 posto, na 48,15 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto, na 45,83 dolara.

Oštar pad cijena nafte uslijedio je polovicom sedmice kada su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u sedmicu dana prije neočekivano porasle za 3,3 miliona barela, na 513,2 miliona.

Zalihe naftnih derivata također su porasle, unatoč početku ljetne sezone kada potražnja doseže vrhunac zbog povećanih putovanja.

“Američke zalihe naftnih derivata ponovo su iznad prošlogodišnjih razina i osjetno iznad petogodišnjeg prosjeka, što odražava neočekivano usporavanje potražnje u SAD-u za gorivima”, poručuju analitičari banke Jefferies.

Podaci o zalihama pokazuju da je jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, premda je OPEC smanjila proizvodnju.

OPEC i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. maja na sastanku u Beču produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja marta iduće godine, i to u istom obimu kao i dosad – za 1,8 miliona barela dnevno. No, od tada su cijene nafte pale oko 12 posto.

“Izazov s kojim se OPEC suočava veći je nego što su mnogi mislili prije nekoliko sedmica”, kaže Tamas Varga, analitičar londonske brokerske kompanije PVM Oil Associates.

Jer, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa je ovih sedmica dosegnula 9,34 miliona barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci kompanije Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošle je sedmice broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za osam, što je već 21. sedmicu zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 741, najvišu razinu od aprila 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

“Povećanje proizvodnje u SAD-u vjerojatno će i dalje pritiskati cijene nafte”, kaže Gene McGillian, direktor istraživanja tržišta u kompaniji Tradition Energy.

IZVORposlovni.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here