FIPA NA BEČKOM EKONOMSKOM FORUMU U BEOGRADU

U Beogradu je 22. maja održan Bečki ekonomski forum (Vienna Economic Talks-Beograd Meetings 2017), na kojemu je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH –FIPA Gordan Milinić govorio u okviru panela “Regional cooperation on a European path”.

338

Milinić je tom prilikom govorio o investicijskim potencijalima regiona, dosadašnjoj saradnji i prijedlozima za unapređenje buduće saradnje. Istaknuo je da je samo kroz zajedničku saradnju i  intenzivnije promoviranje regije moguće privući značajniju pažnju svjetske poslovne zajednice.

“ Države regiona samo kroz saradnju mogu da obezbijede stabilnost i dugoročni prosperitet, te je neophodno da se privredna povezanost zemalja regiona stalno unapređuje uz jačanje konkurentnosti. Koordinirano djelovanje ključno je za dalje unapređenje regionalne saradnje i ekonomskog razvoja, te za intenziviranje procesa evropskih integracija, kao ključnog strategijskog opredjeljenja država regiona. Za  intenzivniju regionalnu saradnju vrlo je važan uticaj EU. I pored brojnih izazova s kojima se suočava, EU mora ojačati svoje prisustvo na zapadnom Balkanu i, kroz jasnu evropsku perspektivu i dinamiziranje procesa pristupanja, intenzivirati dalju demokratizaciju i transformaciju država regiona. “, rekao je Milinić u toku svog izlaganja.

Nakon zvaničnog panela, direktor FIPA- e je odrzao sastanke sa predstavnicima stranih kompanija koji su željeli saznati više informacija o situaciji u BiH, podsticajima i poreskom sistemu, te atraktivnim sektorima i projektima spremnim za realizaciju.Tokom panela posebna pažnja je bila usmjerena na Milinićevo mišljenje o prerastanje CEFTA-e u regionalnu carinsku uniju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here