Samsung QLED TV aparati su prvi TV aparati na svijetu iz serije ‘CalMAN ready’ koji imaju autokalibraciju za HDR

QLED TV podržava CalMAN sa AutoCal softverom i smanjuje vrijeme autokalibracije od nekoliko sati do nekoliko minuta uz samo par jednostavnih klikova

343

Samsung Electronics Co., Ltd. najavio je dostupnost novog Potrait Displays-ovog softvera za autokalibraciju CalMAN sa AutoCal-om, na svojim QLED TV aparatima iz 2017 godine. Ovaj softver koriste profesionalni video kalibratori u industriji zaslona, a većina krajnjih korisnika su televizije, produkcijske i post-produkcijske industrije.

Kalibracija je postupak postepenog podešavanja boje TV zaslona. Taj proces je posebno važan za dizajnere, fotografe i video profesionalce koji žele savršeno uskladiti boje između ulaznih uređaja, poput monitora i izlaznih uređaja, kao što su printeri. Kalibracija korisnicima omogućuje optimiziranje željenog iskustva gledanja na temelju samog okruženja gledanja.

U partnerstvu sa Potrait Displays, vodećim svjetskim dobavljačem softvera za kalibraciju video zaslona, Samsung QLED TV aparati su prvi TV aparati na svijetu koji podržavaju autokalibraciju za kvalitetu slike visokog dinamičkog raspona (HDR). Prethodno je autokalibracija bila dostupna samo za standardnu kvalitetu slike dinamičkog raspona (SDR).

“Oduševljeni smo što možemo ponuditi CalMAN s AutoCal softverom u domove ljudi zahvaljujući našem partnerstvu sa Potrait Displays”, izjavio je HS Kim, predsjednik poslovnog odjela vizuelnih zaslona u kompaniji Samsung Electronics. “Samsung QLED TV je prva cjelovita linija TV proizvoda na svijetu koja uključuje CalMANovu vrhunsku kalibraciju i omogućava našim potrošačima da na raspolaganju imaju alate za vrhunsko gledanje.”

Tradicionalno, postupak kalibracije mogao je trajati satima budući da su korisnici morali ručno podesiti TV aparate putem daljinskog upravljača koristeći meni na ekranu. Ovaj proces je bio i dosadna, ali ponekad i netačna metoda kalibriranja. Danas, QLED TV aparati  s CalMAN sa AutoCal softverom automatski mjere i prilagođavaju stotine postavki u samo nekoliko minuta i uz samo nekoliko jednostavnih klikova.

Da bi koristili CalMAN sa AutoCal softverom na QLED TV aparatu, korisnici treba jednostavno da nabave AutoCal kalibracijski kit i instaliraju softver na svoj kompjuter. Nakon preuzimanja, korisnici mogu povezati svoj kompjuer sa QLED TV-om kako bi pokrenuli postupak automatske kalibracije. QLED TV će zatim dijeliti svoje postavke menija pomoću softvera kako bi mogao automatski prilagoditi kvalitetu TV slike sa korisnikovim željama.

“Nakon što smo radili sa stručnjacima u Samsungu, uzbuđeni smo što službeno imamo  naš CalMAN s AutoCal softverom na svim Samsung QLED TV aparatima iz 2017”, rekao je Martin Fishman, ko-direktor kompanije Portrait Displays. “Razvijen specifično za različita okruženja gledanje, zajedno sa Samsungom, predviđamo da će CalMAN sa AutoCalom otvoriti nove horizonte kvalitete slike za TV zaslone.”

Korisnici Samsung QLED TV aparata također mogu mjeriti volumen boje na njihovim TV aparatima koristeći CalMAN sa AutoCa softverom. Volumen boje je najnoviji standard kvalitete slike koji označava kako zasloni tačno prikazuju boje, bez obzira na njihov nivo osvjetljenja. Samsung QLED TV aparati su prva i jedina linija na svijetu koja može izraziti 100 posto volumena boje.

Za više detalja o Samsung QLED TV liniji, molimo posjetite http://www.samsung.com.

Za dodatne informacije o CalMAN sa AutoCal, molimo posjetite http://calman.spectracal.com/autocal.html

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here