KONČAR – D&ST stekao većinski vlasnički udjel u preduzeću Power Engineering Transformatory iz Poljske

Ovim ugovorom Končar – D&ST stiče 74 posto udjela, a ulaganje će se namijeniti za nabavu nove opreme, restrukturiranje i modernizaciju fabrike te ljudske resurse.

739

Preduzeće Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) potpisalo je ugovor o sticanju većinskoga vlasništva u preduzeću Power Engineering Transformatory (PET) iz Czerwonaka, Poznan, Poljska.

Osnovna djelatnost poljskoga preduzeća je dizajn, proizvodnja, plasman i servisiranje srednje energetskih transformatora snage do 63 MVA i napona do 145 kV. Preduzeće zapošljava šezdesetak uposlenika te proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu.

Ovim ugovorom Končar – D&ST stiče 74 posto udjela, a ulaganje će se namijeniti za nabavu nove opreme, restrukturiranje i modernizaciju fabrike te ljudske resurse. Osim finansijskoga dijela, Končar – D&ST će uložiti svoj „know-how“ te time potpomognuti dalji razvoj i stvaranje moderne i konkurentne fabrike srednje energetskih transformatora u Poljskoj, s očekivanim povratom ulaganja kroz srednjeročno razdoblje.

Godišnja stopa rasta BDP-a Poljske je 3,9 posto i najveća je od svih članica zemalja EU, dok je stopa nezaposlenosti od 5,3 posto u odnosu na prosjek zemalja EU ispodprosječna. Uzimajući u obzir ove pozitivne makroekonomske pokazatelje, privredni razvoj zemlje te važan položaj Poljske, Končar – D&ST je u ovome iskoraku na strano tržište, po prvi puta u vlasničkom obliku, prepoznao poslovno dobru priliku.

„Potpisivanje ovog ugovora rezultat je strateškog planiranja za razdoblje 2016. – 2020. godine. Ulaskom na poljsko tržište u vlasničkom obliku olakšan nam je prodor na relativno nedostupna nova tržišta. Također nas veseli prenošenje naših znanja i iskustava ljudima i preduzeću za koje držimo da posjeduju ozbiljan poslovni, ljudski i tržišni resurs“, izjavio je Ivan Klapan, predsjednik Uprave Končar – Distributivnih i specijalnih transformatora.

D&ST je dio grupe Končar. Osnovna djelatnost preduzeća je dizajn, proizvodnja, prodaja i servis: distributivnih uljnih transformatora snage do 8 MVA i 36 kV; srednje energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV, te specijalnih transformatora do 8 MVA i 36 kV. Posljednjih 15 godina Končar – D&ST bilježi značajan rast poslovanja. U tom razdoblju provedeno je nekoliko investicijskih ciklusa koji su omogućili tehnološki razvoj i jačanje ljudskih resursa što danas preduzeće čini konkurentnim i ravnopravnim vodećim evropskim proizvođačima. D&ST je posljednjih deset godina imalo rast prihoda po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,4 posto, s 388 miliona kuna na 869 miliona kuna u 2016., a broj zaposlenika je u istome razdoblju porastao s 294 na 530.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here