Prodaja mlijeka i mliječnih proizvoda kompanije Lactalis BH, u sklopu koje posluje i gradačačka mljekara Inmer, u protekloj godini na bh. tržištu povećala se za 20%, pokazuju rezultati poslovanja u 2016. godini.

Među više od 60 kvalitetnih, svježih i zdravih mliječnih proizvoda proizvedenih u BiH, od mlijeka sa domaćih farmi, brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode, najtraženiji među potrošačima bili su oni iz Dukat portfolia. Kada je u pitanju izvoz, mljekara Inmer zadržala je istu poziciju, koja podrazumjeva da je iz ove domaće mljekare izvezeno otprilike 30% ukupno izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

U odnosu na 2015. godinu, u 2016., povećao se i otkup mlijeka od 3.600 domaćih farmera iz BiH, dok je Lactalis grupacija u proizvodne pogone i stučni kadar Inmera investirala 1,8 miliona KM. „Pored proizvodnih pogona, vrlo nam je bitan i razvoj ljudskih potencijala. Možemo izdvojiti uspješne primjere naših stipendista, bh. postdiplomaca koji su bili na školovanju na jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova, Ecole Superieure d’Agriculture, i obavljanju prakse u Lactalisovim tvornicama za preradu i proizvodnju mlijeka u Francuskoj, a sada su naši mladi i perspektivni tehnolozi u Inmeru. U 2017. planirali smo još veća ulaganja koja će iznosti oko 2,5 miliona KM, što u totalu premašuje 22 miliona KM investicija u ovu kompaniju od 2007. godine. Ulaganja ove godine podrazumijevaju i dodatno investiranje u distributivnu mrežu, te obuku i podršku našim domaćim farmerima“, izjavio je Duško Glišić, direktor Lactalisa BH.

Prethodna godina za ovu kompaniju protekla je i u znaku uspješno realiziranih društveno-odgovornih aktivnosti, poput donacije tromjesečne zalihe mlijeka SOS Dječijim selima, dodjele stručnih stipendija mladim kadrovima, finansiranja izgradnje modernih natkrivenih parkirališta za bicikle u pet bh. gradova te kroz sponzorstva različitih značajnih sportskih manifestacija, kao što su Sarajevski polumaraton, prva noćna utrka u Travniku i Banjoj Luci, Giro di Sarajevo i brojnih drugih.

U 2016. gradačaki Inmer našao se na listi 100 najvećih preduzeća u BiH, kao jedina  kompanija  iz mliječnog sektora u BiH koja je, na osnovu parametra izvoza, uspjela ostvariti pozicioniranje na ovoj značajnoj rang listi. Kao i do sada Lactalis BH i Inmer su bili i nagrađivani za kvalitet svojih proizvoda na raznim prehrambenim i privrednim sajmovima u Bosni i Hercegovini i regiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here