Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama je rečenica koju svakodnevno čujemo i po nekoliko puta. Štrbački  buk, Hutovo blato, Vodopad Kravice i Bjelašnica samo su neke od prekrasnih bh. turističkih destinacija poznatih u čitavoj Evropi, a koje svjedoče ovoj tvrdnji. No da li ste u stanju da zamislite jedno od ovih mjesta potpuno uništenim, pogođenim prirodnom katastrofom? Bjelašnica bez snijega, Štrbački buk bez svog prepoznatljivog šuma, presušeni Vodopad Kravice i Hutovo blato bez cvrkuta ptica?

Air Future donosi putovanja u budućnost, po cijeni koju birate sami

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti, u Sarajevo City Centru, u okviru projekta BEEP predstavljena je imaginarna avio kompanija Air Future. Svi posjetioci imali su priliku, uz zanimljivi kviz o pametnoj upotrebi energije, procijeniti u kojoj mjeri su energetski efikasni. Na osnovu rezultata građani su dobili uvid kako i u kojoj mjeri njihovo energetski efikasno ponašanje utiče na budućnost prirodnih okruženja u BiH te su se uvjerili da su navedene prirodne katastrofe nažalost moguće i vrlo vjerovatne.

Svima onima koji su prepoznali adekvatna energetski efikasna ponašanja, kompanija Air Future, omogućila je posjetu turističkoj destinaciji u budućnost BiH sa očuvanim prirodnim bogatstvima, bez prirodnih ekoloških katastrofa. Oni koji nisu uspjeli prepoznati energetski efikasna ponašanja dobili su uvid u budućnost narušenog prirodnog okruženja BiH.

Iako se primarno fokusira na obnovu javnih objekata u FBiH, jedan od važnih zadataka projekta BEEP je educiranje javnosti o nužnosti energetski efikasnog ponašanja.

Primarni cilj kampanje je podstaći sve građane u BiH da se zapitaju šta konkretno mogu učiniti za zajednicu u kojoj žive i koja su to energetski efikasna ponašanja koja mogu primijeniti. Svi građani bi trebali, u ne tako dalekoj budućnosti, imati priliku da svjedoče očuvanim prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, a ne da tema naše svakodnevnice budu obilne padavine i suše.

Kampanja Air Future također ima za cilj da ukaže javnosti na značaj energetske efikasnosti, kao i na direktne benefite pametnog korištenja energije, ali i da predstavi slike budućnosti koja očekuje svakog pojedinca, ukoliko se tom energijom rasipa.

Uživanje s najmilijima uz cvrkut ptica u Hutovom blatu, u zimskim radostima na snježnim planinama i u jedinstvenom šumu Štrbačkog buka, bit će nam omogućena i u budućnosti ako se odlučimo na racionalno korištenje energije. Cijena možda djeluje visoko, ali uistinu nije. Svaki put kada napustite prostoriju ne zaboravite ugasiti svjetlo, zavrnite slavine da voda ne teče dok perete zube i prije nego što upalite klima uređaj, sjetite se da vas, na isti način, može rashladiti i ventilator. Vozite bicikl umjesto automobila i očekuje vas nezaboravno putovanje u bolju i ljepšu budućnost BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here