Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte navodi u svom dvadesetom izdanju Finansijske nogometne lige da je dvadeset najbogatijih nogometnih klubova u svijetu u sezoni 2015./’16. godine zajedno ostvarilo 7,4 milijarde eura, odnosno 5,5 milijardi britanskih funti prihoda, što je 12 posto više nego prethodne godine.

Manchester United, FC Barcelona i Real Madrid zauzimaju vodeća tri mjesta kao što su bili uvršteni i u prvom izdanju Finansijske lige u sezoni 1996./’97.  Sva su tri kluba u sezoni 2015./’16. probila barijeru od 600 miliona eura prihoda, te su i u tom smislu pioniri. U dvadeset izdanja Finansijske lige plasiralo se ukupno 42 kluba iz cijelog svijeta koji su bili među vodećih dvadeset klubova prema ostvarenim prihodima, od kojih se samo deset na ljestvici pojavljuje svake godine. Vodeće mjesto osvajali su samo Manchester United i Real Madrid.

Povratak Uniteda

Finansijsku nogometnu ligu 2017. godine obilježio je povratak Manchester Uniteda na prvo mjesto nakon rekordnih jedanaest uzastopnih godina vodstva Real Madrida. Man United je ostvario 515,3 miliona eura prihoda (689 miliona britanskih funti), što je ujedno i najveći ikad ostvareni prihod među nogometnim klubovima, uz znatan rast prihoda u svima trima kategorijama (od utakmica, od prava prenosa te komercijalnih prihoda) u odnosu na sezonu 2014./’15. godine. Na Unitedove prihode po utakmici i od prava prenosa pozitivno se odrazio povratak kluba u UEFA-inu Ligu prvaka, ali je upravo povećanje komercijalnih prihoda od 71 miliona britanskih funti, odnosno 100 miliona eura, klubu omogućilo proboj na čelo ljestvice.

Dan Jones, partner u Deloitteovom sektoru sportskih djelatnosti, osvrnuo se rekavši da je Manchester Unitedu trebalo jedanaest godina da ponovno dođe u poziciju vodećeg nogometnog kluba u svijetu prema prihodima, čemu je znatno doprinio fenomenalan rast komercijalnih prihoda. “Posljednjih godina sposobnost kluba da sklopi komercijalne partnerske odnose vrijedne više od onih koje su sklapali njemu ravnopravni konkurenti bila je presudna za ponovno osvajanje prvog mjesta u Finansijskoj ligi“, rekao je Jones.

„Ipak, klubu zbog izostanka Lige prvaka ove sezone te slabljenja britanske funte u odnosu na euro tek predstoji borba s velikim konkurentima FC Barcelonom i Real Madridom za održavanje na čelu do idućeg izdanja, a dugoročno i zbog ulaska novih klubova na komercijalno tržište koji će tražiti slične uslove po uzoru na Man United“, dodao je Jones.

Snaga Lige prvaka

Iz engleske Premijer lige na ovogodišnju ljestvicu vodećih dvadeset uvrstilo se čak osam klubova, što je samo po sebi rekord. Ovako iznimnu godinu zaokružio je Leicester City zauzevši dvadeseto mjesto. Uspješna kampanja koju je dodatno osnažilo osvajanje naslova omogućila je klubu da u sezoni 2015./’16. ostvari prihode u visini 128.7 miliona britanskih funti, odnosno 172,1 miliona eura, što je gotovo pet puta više u odnosu na samo dvije sezone ranije, tj. 2013./’14. godinu.

Ostali engleski premijerligaši na ljestvici su Arsenal na sedmom mjestu, Chelsea na osmom, Liverpool na devetom i Tottenham na dvanaestom mjestu. Valja istaknuti da se Manchester City prvi puta plasirao među pet vodećih, i to kao peti, nakon uspješnih rezultata koje je ostvario u UEFA-inoj Ligi prvaka. Ovo je prvi puta od sezone 2011./ ’12. godine da Engleska ima čak dva kluba među pet vodećih pet. West Ham United na osamnaestom mjestu još je jedan engleski klub na ljestvici.

Tim Bridge, viši menadžer u Deloitteu osvrnuo se na rezultate ustvrdivši da Finansijska liga nastavlja pokazivati finansijsku snagu engleske Premijer lige. Ulazak Leicester Cityja pokazuje da osvajanje prvog mjesta u Premijer ligi pruža priliku ući među vodećih dvadeset Finansijske nogometne lige.

„Budući da je Leicester već osigurao 16-inu finala u ovogodišnjoj UEFA-inoj Ligi prvaka, možemo očekivati da će zadržati svoju poziciju među vodećih dvadeset, a možda se i uspne za nekoliko mjesta“, rekao je Bridge.

Evropska elita

Vodeću petorku nadopunjava Bayern iz Münchena na četvrtom mjestu, dok se Paris Saint-Germain spustio na šesto. PSG je ponovno jedini francuski klub u ligi, a FC Zenit St Petersburg jedini je ruski klub. Italija je u vodećih dvadeset zastupljena sa četiri kluba, od kojih se najbolje plasirao Juventus kao deseti, zatim slijedi AS Roma na petnaestom mjestu koja je po prvi puta u istoriji lige pretekla Milan (16.). Posljednji od italijanskih klubova je Inter na devetnaestom mjestu. Imajući u vidu najnovije ugovore o pravima prenosa utakmica engleske Premijer lige, engleski klubovi će se na Finansijskoj ljestvici iduće godine vjerojatno naći na boljim pozicijama zbog realnih izgleda da Milan kao jedan od dugogodišnjih članova lige sam ili čak zajedno s Interom iduće godine ispadne iz skupine dvadeset vodećih.

Bridge dodaje: „Finansijska liga sezone 2015./’16. pokazala je ukupno povećanje prihoda dvadeset vodećih klubova za 12 posto, za razliku od osampostotnog povećanja zabilježenog prethodne godine. Možemo očekivati da će iduća godina biti još jedna s visokom stopom rasta prihoda jer će klubovi engleske Premijer lige ostvariti prednost zbog većih prihoda prema ugovorima o televizijskim pravima prenosa utakmica. Veliki su izgledi da će gotovo svi klubovi Premijer lige iduće godine ući u prvih trideset”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here