Zenica: Dodijeljeni plastenici vrijedni 170.000 KM za jačanje lokalne poljoprivrede

Grad Zenica i Nevladina organizacija “Muslim Aid” potpisali su ugovore o dodjeli novih 40 plastenika za odabrane korisnike po javnom pozivu.

14

Partnerski odnos tog grada i nevladine organizacije traje već nekoliko godina, a cilj je jačanje poljoprivredne proizvodnje te podrška lokalnim zajednicama i porodicama.

“Danas potpisujemo ugovor za 40 novih plastenika, sa svom pripadajućom opremom, te sadnim materijalom.

Ove smo godine za poticaje poljoprivredi izdvojili oko 900.000 KM i to radimo svake godine, jer želimo da svako domaćinstvo ima i nekakva dodatna primanja i da se malo bavi poljoprivredom”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On je napomenuo kako je vrijednost projekta oko 170.000 KM, a sredstva su u omjeru po 40 posto osigurali Grad Zenica i “Muslim Aid”, dok je učešće samih korisnika 20 posto, prenosi Fena.

“Ovog će puta 40 korisnika iz Zenice dobiti plastenike od 100 kvadratnih metara, sa sistemom za navodnjavanje, kristalonima i sadnicama, kako bi mogli započeti plasteničku proizvodnju i poboljšati kućni budžet, odnosno samu situaciju u porodici.

Ovaj projekt realiziramo od 2015. godine i već prošle smo godine ‘proslavili’ 3.000-ti plastenik, koji smo dodijelili našim korisnicima”, rekao je projekt koordinator Armin Zlatić.

Plastenike su, dodao je, dodijelili korisnicima iz materijalno ugroženih porodica, samohranim roditeljima, osobama s invaliditetom te mladim poljoprivrednicima.

Obaveze korisnika su da tri godine zadrže dodijeljeni plastenik te da ga koriste za namjensku poljoprivrednu proizvodnju.

“Oni će u naredne dvije godine imati podršku od naše organizacije. Moći će se javiti našim agronomima za savjete ili eventualne probleme s kojima se budu susretali u proizvodnji.

Korisnici će dobiti sadnice paradajza, paprika, krastavca, patlidžana…Moći će da zasade kompletan plastenik”, kazao je Zlatić.

Ukupna vrijednost ovogodišnjeg projekta, koji realiziraju s 10 gradova i općina, iznosi oko 1.000.000 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here