Ines Rocha je nova regionalna direktorica IFC-a za Evropu

Na ovoj poziciji, Ines će predvoditi mjere koje IFC preduzima kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine i napore koje IFC čini da podstakne razvoj poslovanja u zemljama zapadne Evrope, usmjeravanjem kapitala i znanja u održivi ekonomski rast na tržištima u usponu.

18

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), imenovala je Ines Rocha na poziciju regionalne direktorice za EvropuSa sedištem u Beču, ona preuzima vodeću ulogu u podsticanju  ulaganja u privatni sektor i kreiranju radnih mjesta u centralnoj i istočnoj Evropi, sa posebnim akcentom na jačanje zelenog rasta, digitalnih tehnologija, finansijske inkluzije. 

Rocha je državljanka Portugalije i Velike Britanije i ima više od 20 godina iskustva u oblasti finansiranja razvoja. Pre ovog imenovanja radila je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) gdje je pokrivala finansijske institucije, uključujući banke Evropske Unije, strukturirano finansiranje i obezbeđivanje podrške malim preduzećima širom centralne i istočne Evrope.

Na poziciji direktora EBRD za uticaj i partnerstvo, Rocha je imala ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na krizu u Ukrajini. Tokom njenog mandata, u saradnji sa najvećim akcionarima i donatorima, obezbjeđena je rekordna podrška ukrajinskoj ekonomiji i privatnom sektoru. Radeći taj posao, blisko je sarađivala sa institucijama koje se bave finansiranjem razvoja i multilateralnim razvojnim bankama, uključujući Svjetsku banku, Multilateralnu agenciju za garantovanje investicija (MIGA) i IFC. Pre toga, bila je zaposlena u investicionoj banci UBS i u Centralnoj banci Portugalije.

„Zahvaljujući ogromnom iskustvu, Ines je prava osoba na pravom mjestu—posebno u svjetlu daljeg suočavanja sa posljedicama ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik IFC-a za Evropu, Latinsku Ameriku i Karibe. „Uvjeren sam da će na čelu sa Ines, program IFC-a biti još uspješniji u pružanju podrške bržem zelenom, otpornom i inkluzivnom održivom rastu, i usmjeravanju investicija iz zapadne Evrope ka tržištima u usponu.”

Nova regionalna direktorica će biti odgovorna za vođenje regionalnih timova IFC-a u zemljama zapadne, centralne i istočne Evrope i upravljanje odnosima sa glavnim klijentima, vladama i drugim partnerima. Ines će također biti zadužena za oblikovanje i usmjeravanje sprovođenja strategije IFC-a u regionu, saradnju sa Svetskom bankom i agencijom MIGA, razvoj poslovanja i nadgledanje operacija IFC-a u različitim sektorima.

Stekla je zvanje magistra ekonomije na Univerzitetu u Londonu (London School of Economics).

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here