Svjetski turizam u prvom kvartalu 2024. skoro dostigao nivo iz rekordne 2019.

U prvom kvartalu ove godine je zabilježeno oko 285 miliona dolazaka turista na globalnom nivou.

8

U prvom kvartalu ove godine je zabilježeno oko 285 miliona dolazaka turista na globalnom nivou, što je za 20 odsto više nego u istom tromjesečju 2023. godine.

Prema podacima agencije, najznačajniji rast turizma od januara do kraja marta 2024. je zabilježen na Bliskom istoku, pošto je u toj oblasti broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 36 odsto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu i za četiri odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Evropa, najposjećenija turistička regija svijeta, je u prvom kvartalu zabilježila 120 miliona dolazaka turista, za jedan odsto više nego u prvom tromjesečju 2019. godine.

Broj posjeta Africi je u prvom kvartalu 2024. porastao za pet odsto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, a pozitivne brojke stižu i iz Severne i Južne Amerike i regiona Azije i Pacifika.

Oporavak sektora turizma je veoma dobrodošla vijest za naše privrede i živote miliona ljudi, ali on nas istovremeno podsjeća na potrebu adekvatne turističke politike da bi se unapredili ciljevi održivosti i inkluzije, prokomentarisao je generalni sekretar UN-a za turizam Zurab Pololikašvili.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here