EU odobrila plan vrijedan šest milijardi eura za podršku Zapadnom Balkanu

Zemlje EU odobrile su plan vrijedan 6 milijardi eura ($6.45 milijardi) kako bi podržale države Zapadnog Balkana u utorak, s ciljem ubrzanja reformi i ekonomskog rasta u regionu, kako piše AP.

13

Vijeće Evropske unije je reklo da se plan, koji pokriva period od 2024. do 2027. godine, očekuje da pruži do dvije milijarde eura u grantovima ($2.15 milijardi) i četiri milijarde eura ($4.3 milijarde) u kreditima. Pomoć je uvjetovana reformama koje bi dovele ekonomije Zapadnog Balkana u sklad s pravilima EU.

“Ova će ustanova podržati niz socijalno-ekonomskih i temeljnih reformi, uključujući reforme vezane uz vladavinu prava i temeljna prava,” reklo je Vijeće.

Šest zemalja regiona – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija – nalaze se u različitim fazama svojih aplikacija za članstvo, ali stanovnici su frustrirani sporim tempom procesa. Hrvatska je posljednja zemlja koja je primljena u EU 2013. godine.

Šest zemalja se obavezalo da će prilagoditi carinske propise i stvoriti zajedničke granične prijelaze poput zemalja članica EU. Također su postavili ciljeve za pokretanje centara za istraživanje i razvoj za industriju i instaliranje besplatnog Wi-Fi-a na javnim mjestima.

Vijeće je reklo da je preduvjet za Srbiju i Kosovo da prime pomoć da “se konstruktivno angažuju s mjerljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji svojih odnosa.”

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here