Više od milion dolara bespovratnih sredstava za najbolje lokalne uprave u 2024.

Najuspješnije lokalne uprave ostvarit će pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata u iznosu većem od jedan milion dolara.

17

U 30 partnerskih općina/opština i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine.

Napredak će se mjeriti u tri oblasti:

  •  upravljanje razvojem
  •  odgovornost i participativno donošenje odluka
  •  upravljanje uslugama vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Evaluacija će obuhvatiti napredak i rezultate ostvarene tokom prethodnih 12 mjeseci, a sprovodi u skladu sa ustanovljenom grant metodologijom.

Nakon završene evaluacije, osam najuspješnijih lokalnih uprava ostvarit će pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša u ukupnom iznosu većem od 1.000.000 dolara.

Projekat MEG2 se trenutno implementira u 30 jedinica lokalne samouprave, a zajednički ga finansiraju Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švedske i Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini, kao i Evropska unija u Bosni i Hercegovini, dok projekat provodi UNDP BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here