8,5 miliona eura za partnere iz BiH u prvom pozivu Programa za dunavsku regiju

Šezdeset projekata, od kojih čak 53 uključuju partnere iz Bosne i Hercegovine, rezultat su prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju, a ovi projekti predstavljeni su na implementacijskoj radionici koja je održana 18. aprila 2024. godine u Sarajevu.

18

U 53 projekta uključeno je 48 partnerskih institucija i organizacija iz BiH, a po prvi put dvije od njih imaju ulogu vodećih partnera na projektu. Ukupna vrijednost budžeta dodijeljenog partnerima iz BiH iznosi preko 8,5 miliona eura, od čega je sedam miliona eura sredstava Evropske unije.

Prvi poziv rezultirao je znatnim povećanjem broja partnera iz BiH, uključujući i veliki broj onih koji po prvi put učestvuju u programima teritorijalne saradnje, a odobreni budžet za bh. partnere je 60 posto veći nego u cijeloj prethodnoj programskoj fazi 2014-2020. godina.

Inače, Program za dunavsku regiju dio je Interreg porodice, koja je glavni instrument EU za unapređenje regionalnog razvoja, jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Dunavski program obuhvata 14 država, od kojih je devet iz EU. Ovo je jedan od osam programa teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina u tekućoj programskoj fazi 2021-2027. godina. Od ovih osam tri su programa prekogranične saradnje, dva međuregionalna i tri programa transnacionalne saradnje. Učešćem u ovim programima korisnici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost uvezivanja s partnerima iz 36 evropskih država.

U tri programa transnacionalne saradnje (Interreg program za dunavsku regiju, Interreg program Euro-Med i Interreg IPA Adrion) partneri iz Bosne i Hercegovine učestvovat će u do sada odobrenih preko 140 projekata. Transnacionalna partnerstva bave se izazovima koji ne znaju za granice i usmjereni su na prevazilaženje razlika među regijama i državama, a takve mogućnosti su od velikog značaja u procesu pristupanja u EU.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here