Završeno je jedno od najvećih svjetskih ispitavanja o četverodnevnoj radnoj sedmici

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog ispitivanja četverodnevne radne sedmice, velika većina kompanija koje su učestvovale još uvijek je dopuštaju svojim zaposlenicima da rade kraću sedmicu, a više od polovice tu je promjenu učinilo trajnom.

42

Najmanje 89% tih kompanija i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51% učinilo je četverodnevnu radnu sedmicu stalnom krajem 2023., prema izvještaju koje je objavio jedan od organizatora ispitivanja. Dvije kompanije nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvještaje.

Studiju je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa Univerzitetima Cambridge i Oxford te Boston College.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za osoblje i njihove kompanije, navodi se u izvještaju.

Na kraju ispitivanja, zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života i općem zadovoljstvu životom te manjoj iscrpljenosti od posla — a ta su se poboljšanja održala godinu dana kasnije.

“Ključna stvar je da snažni nalazi nakon šest mjeseci nisu posljedica novosti ili kratkoročnih utjecaja. Ti su učinci stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije na Bostonskom kolegu, koja je anketirala osoblje kompanija koje su učestvovale u ispitivanju.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 organizacija također su pristali odgovoriti na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četverodnevna radna sedmica pozitivno utjecao na njihovu kompaniju. Fluktuacija osoblja pala je u polovici organizacija, gotovo trećina je izjavila da je politika značajno poboljšala zapošljavanje, a 82% je prijavilo korisne učinke na dobrobit osoblja.

Izvještaj o autonomiji također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevne sedmice, uključujući reviziju normi oko sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

“U ovoj studiji jasno je da četverodnevna radna sedmica nije samo bljesak: kompanije širom Ujedinjenog Kraljevstva uspješno ga ‘održavaju’,” napisali su autori.

Gotovo polovica od 61 organizacije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, profesionalnim uslugama i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvaća niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te umjetnost i zabavu.

Pozivi na skraćenje radne sedmice posljednjih su se godina umnožili. Ovi su pozivi postali glasniji nakon što su milioni zaposlenika tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći vrijeme i novac.

Proveden je niz eksperimenata s četverodnevnom sedmicom širom svijeta, uključujući probu 2022. u 33 kompanije, s većinom radnika u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here