EU namjerava da kazni Apple sa 500 miliona eura

Budući da je Apple diskriminirao aplikaciju Spotify, tehnološka kompanija će se vjerovatno suočiti s kaznom od oko 500 miliona eura. Bio bi to prvi te vrste protiv Applea.

23

Riječ je o kazni koju će Evropska komisija uskoro izreći Appleu, javljaju mediji. Očekuje se da će tehnološka grupa platiti oko 500 miliona eura jer je zloupotrijebila svoju tržišnu moć protiv svog konkurenta Spotifyja, pišu Financial Times i Bloomberg.

Optužba je da preuzimanje premium pretplate na Spotify ponekad košta više unutar iPhone aplikacije nego izvan nje. Apple je spriječio Spotify da obavijesti svoje korisnike o jeftinijoj ponudi u aplikaciji.

Čak i prije nego što je Komisija EU službeno objavila kaznu, Apple je sada odbacio optužbe kao apsurdne. Evropska komisija već deceniju traži razlog da kazni Apple, rekao je novinarima predstavnik kompanije. Slučajevi su više puta odustajali. A ni sada nije jasno šta Evropska komisija konkretno kritikuje.

Naprotiv, upravo su Appleov iPhone i App Store omogućili brzi uspon Spotifyja. Spotify dominira tržištem. Vi ste najveći pobjednik po bilo kojoj mjeri, rekao je Apple.

Spotify, kao i svaki drugi programer koji želi ponuditi aplikaciju u App Storeu, plaća godišnju naknadu od 99 USD i ništa više nakon toga.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje. Prema Spotifyju, Apple naplaćuje muzičkim aplikacijama naknadu od 30 posto za korisničke kupovine unutar aplikacije ako se one obrađuju putem Appleovog vlastitog sistema kupovine IAP. Usluge vožnje i dostave ne moraju plaćati ovu naknadu jer Apple nema vlastitu ponudu u ovoj oblasti.

„Ali kada je u pitanju striming muzike, Apple daje prednost svojoj sopstvenoj ponudi“, kaže Spotify.

Apple, s druge strane, ističe da je Spotify posljednjih godina rastao u prosjeku 27 posto, brže od tržišta. Tržišni udio na iPhoneu čak je veći nego na Android uređajima. Aplikacija je preuzeta 119 milijardi puta.

Ako Komisija EU izrekne kaznu, to bi bila prva protiv Applea. Druge najveće svjetske digitalne kompanije već su pogođene, ponekad i nekoliko puta.

EU je sada usvojila zakon koji nameće niz dodatnih pravila ponašanja velikim tehnološkim kompanijama. Također propisuje da operater platforme pošteno tretira dobavljače aplikacija.

Pravila ovog Zakona o digitalnim tržištima (DMA) konačno će stupiti na snagu 7. marta i između ostalog će osigurati da Apple mora dozvoliti instaliranje aplikacija na svojim uređajima zaobilazeći App Store.

Apple je također u sporu s Komisijom EU oko ovih pravila. DMA pogrešno razumije tržišnu realnost, rekao je predstavnik Applea.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here