Godina nastavljenih trendova

 (...ili gdje god  vlast zabrlja imenujući na bitne pozicije nesposobne, podobne i neznalice, sva šteta koju oni naprave svojim (ne)radom namirit će se iz privrede)

29

Ništa posebno. U ove dvije riječi bi se, dragi moji, u najkraćem moglo sažeti sve što je u Bosni i Hercegovini urađeno kako bi se poboljšalo okruženje u kojemu privreda posluje. Jedini koji zadovoljno trljaju ruke po završetku 2023. godine su poreznici, na svim nivoima, čija kasa nikada nije bila punija, što zahvaljujući rastu cijena na tržištu, što opet uspješnom radu privrednika.

Radovati se mogu i budžetski korisnici, naročito neki među njima, poput onih u Kantonu Sarajevo, kojima će plaće od naredne godine biti povećane za nekih 18 posto (cijele godine, sve sa uplaćenim porezima i doprinosima).

Što se privrede tiče i u ovoj godini je nastavljen trend prethodnih. Gdje god vlast zabrlja imenujući na bitne pozicije nesposobne, podobne i neznalice, sva šteta koju oni naprave svojim (ne)radom namirit će se iz privrede. Bilo da se poveća cijena električne energije za privredu, izmisli najnovija naknada za nešto ili neka suluda taksa, uz obavezno kompliciranje svih mogućih procedura do besmisla.

I da, nikada u jednoj godini nismo tražili da se uradi više ispravki na ugovorima koje šalje druga strana, naročito kada su u pitanju državne institucije (a ni bankama u BiH nije mahane). Nikada se, kao u ovoj godini, nismo susreli sa više neznanja, nehtijenja i neshvatanja onoga ko počini grešku da je pogriješio. Nažalost, sve ukazuje da će se trend neznanja, kao rezultat diploma stečenih na fakultetima u BiH i regionu koje diplomanti nikada nisu vidjeli, završenih srednjih škola koje nigdje nisu registrirane, nastaviti i bojimo se, pogoršati.

Iskreno, ovu godinu ću dobro zapamtiti po zahtjevu iz javnog poziva entitetske institucije da u sklopu obimne dokumentacije za prijavu na poziv kolege i ja dostavimo potpisane i u općini ovjerene dokumente da smo mi – mi i da znamo pisati novinarske tekstove, fotografirati, dizajnirati, postavljati tekstove na web stranice i društvene mreže?!?

Ako se nakon svega što sam napisala pitate zašto o(p)stajemo u ovakvom okruženju, naš odgovor je kratak i jasan: ne možemo, ne smijemo i nećemo prepustiti nesposobnima, podobnima, neznalicama da pobijede. Nas je više.

Za razliku od njih, znamo raditi, stvarati novu vrijednost, spremni smo učiti, sarađivati, tržištu ponuditi kvalitetan, dobro osmišljen i inovativan proizvod i uslugu. Svima koji rade, stvaraju, kreiraju, proizvode, idu naprijed u godini pred nama želimo mirne poslovne vode i uspjeh u poslovanju.

Za ove druge želimo da svoje neznanje makar ne koriste zato da bi komplicirali procedure, usporavali procese, smetali. Idealno bi bilo da zasuču rukave, sjednu i nauče kako da u svakom trenutku budu na raspolaganju i pomognu privredi. Tada bi 2024. a i svaka naredna godina bila bolja i uspješnija svima nama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here