Pored sestrinske farmaceutske kompanije EMS iz Brazila koja je strateški partner od 2017. godine, Galenika ima i novog partnera, a to je italijanski proizvođač Pharmalife Research čiji je stopostoni vlasnik postala u 2023. godini. O novom partneru, poslovanju u godini iza nas, te planovima za budućnost za Business magazine govori Alma Krić.Hrapović, regionalni menadžer za razvoj prodaje u kompaniji Galenika.

BM: Galenika raste i niže uspjehe iz godine u godinu od kako je dio brazilske NC Grupe. Ove godine Galenika je uspješno dodatno internacionalizirala svoje poslovanje kroz važnu akviziciju. Šta možete reći o tome?

KRILIĆ–HRAPOVIĆ: Za Galeniku je ova godina izuzetno značajna jer smo uspješno realizovali prvu akviziciju u regionu, što znači da širimo partnerstva, ali i portfolio proizvoda. Naime, Galenika je postala stopostotni vlasnik srpsko-slovenačke kompanije Lifemedic, preuzimajući ekskluzivnu distribuciju proizvodnog programa renomirane italijanske farmaceutske kompanije Pharmalife Research za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Tako da sada pored sestrinske farmaceutske kompanije EMS iz Brazila koja je naš strateški partner od 2017. godine, Galenika ima i novog partnera, a to je italijanski proizvođač Pharmalife Research. Ova akvizicija predstavlja još jedan korak u internacionalizaciji Galenikinog poslovanja i potvrđuje našu potpunu posvećenost investicijama i inovacijama u skladu sa savremenim potrebama korisnika proizvoda. Mi dokazujemo da je u svaku našu poru poslovanja ugrađena fokusiranost na ljude i pravovremen odgovor na potrebe tržišta regiona. Ulažemo napore da uvijek uspješno prevaziđemo izazove u procesu proizvodnje i isporuke imajući u vidu globalne okolnosti. Naš cilj je da sva tržišta u regionu opskrbimo potrebnim visokokvalitetnim proizvodima i shodno tome kreiramo naše strategije u poslovanju i uvijek intenzivno radimo samo sa jednim motom, a to je posvećenost ljudima i vjernost zdravlju.

BM: Galenika je u proteklih nekoliko godina prošla vrlo važan proces transformacije i svjedočimo kako je to rezultiralo velikim uspjesima. Šta možete izdvojiti kao uspjeh u ovoj poslovnoj godini koja se polako bliži kraju?

KRILIĆ–HRAPOVIĆ: Ove godine smo obilježili 78. godina postojanja Galenike i izuzetno sam ponosna na sve što smo postigli proteklih godina, pa tako i na uspjehe koje smo zabilježili ove 2023. godine. Uspjehu i rastu Galenike uveliko doprinose kontinuirane investicije, modernizacija kao i posvećenost tima koji dijeli zajedničku viziju za budućnost kompanije. Kada kažem posvećenost tima, tu mislim na našu regionalnu porodicu, naše uposlene u zemljama regiona gdje nam je od izuzetne važnosti izgradnja timskog i prijateljskog duha među uposlenima. Proces transformacije koji je prošla Galenika učinio je da je to danas kompanija orijentisana na budućnost sa jasnom poslovnom misijom i inovativnim načinom poslovanja. Naša kompanija ima četiri komponente koje čine motor poslovanja, a to su: širenje portfolija, internacionalizacija, naši uposleni i timski rad. Aktivni smo i u okviru tema prevencije, što činimo kroz kampanje podizanje svijesti i korporativne inicijative, kao i partnerstva. Tokom prethodnih godina kompanija je prošla kroz intenzivan period ulaganja i zahvaljujući tome se repozicionirala i zauzela visoko i stabilno mjesto po udjelu na farmaceutskom tržištu regije. Konkretno u Bosni i Hercegovini tokom 2023. je prodaja povećana za 19 posto. Dodatno, od početka godine do kraja novembra, Galenika je na tržištima regiona na kojima posluje registrovala 100 novih proizvoda, dok je u promet pušteno 62 proizvoda. Također, na tržištu EU smo lansirali čak 32 proizvoda. Pored zemalja u regionu, kompanija posluje i na 16 međunarodnih tržišta na tri kontinenta. U strateškom partnerstvu sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenika je od početka godine do kraja novembra uspješno realizovala transfer tehnologije za šest proizvoda novije generacije generičkih lijekova i započela pripremu za još tri. Konačno, strateški smo posvećeni konstantnom proširenju portfolija najsavremenijim proizvodima u korist potrošača, te trenutno portfolio kompanije obuhvata 280 generičkih lijekova na recept, OTC lijekova, dodataka ishrani, kozmetičkih proizvoda, medicinskih sredstava i predmeta opšte upotrebe

Cilj je održivost i daljnja internacionalizaciji poslovanja

BM: Kompanije često u vrhu svojih prioriteta imaju društvenu odgovornost. Koliko je to za Galenku važno i koliko je društvena odgovornost utkana u poslovanje kompanije?

KRILIĆ–HRAPOVIĆ: Društvena odgovornost u poslovanju raste kao ideja u svim industrijama, pa je i u našoj kompaniji sastavni i važan dio strategije poslovanja. Svjesni smo činjenice kolika je odgovornost na velikim kompanijama, pa tako i farmaceutske kompanije Galenika. Smatramo da trebamo biti svojevrsni pokretači i katalizatori promjena u društvu i shodno tome djelujemo i usmjeravamo naše poslovanje u tom pravcu. Zaposleni, potrošači i investitori očekuju od kompanija etičku i održivu poslovnu praksu. U našoj kompaniji društveno odgovorno poslovanje igra glavnu ulogu u oblikovanju poslovnog ambijenta, jer aktivno učestvujemo u društvenim, ekološkim i ekonomskim izazovima. Za nas se društvena odgovornost ogleda u održivosti, etici i angažovanju, kroz beskompromisnu posvećenost kvaliteti proizvoda, kontinuitetu proizvodnje i snabdijevanja, zdravlju i bezbjednosti zaposlenih, zaštiti životne sredine i unaprjeđivanju energetske efikasnosti, kao i projektima usmjerenim na prevenciju. Naši zaposleni, partneri, ljekari, farmaceuti i korisnici proizvoda vjeruju Galenici jer prepoznaju da je društvena odgovornost utkana u sve aspekte našeg rada. Vrlo marljivo radimo na izgradnji povjerenja jer smatramo da je ono osnova ukoliko želimo ostvariti kvalitetne odnose sa zajednicama na koje utičemo.

BM: Kakav je plan za dalje poslovanje u narednoj godini?

KRILIĆ–HRAPOVIĆ: Naš cilj je uvijek isti, a to je da se osluškuju potrebe tržišta i da se izvrše sva neophodna prilagođavanja savremenim potrebama postojećih i potencijalnih korisnika naših proizvoda. Svaka naša inovativna inicijativa, bez obzira na sektor ili oblast poslovanja, ima jednu zajedničku stvar, a to je briga za krajnjeg korisnika. Stalno naglašavamo da je naš glavni fokus uvijek na ljudima, zdravlju i održivom poslovanju, pa će tako biti i u budućnosti. Nama je od izuzetne važnosti da imamo veliku podršku od strane brazilske NC Grupe i naše partnerske farmaceutske kompanije EMS, koja je jedna od najvećih proizvođača lijekova u Latinskoj Americi. Fokusirat ćemo se na pokretače rasta i inovacije.

Pored obezbjeđivanja kvalitete proizvoda, naši napori da nastavimo sa širenjem portfolija će se nastaviti jer stremimo ka relevantnim lijekovima najnovije generacije na svim tržištima i sa konstantom najvišeg kvaliteta, što je preduslov za uspjeh u regionu, EU i globalno. Paralelno, gradimo novu fabriku za proizvodnju peptida, čime očekujemo da ćemo u značajnoj mjeri povećati našu prodaju i otvoriti terapijske oblasti u kojima Galenika još uvek nije zastupljena. Drugim riječima – želimo da obezbijedimo lijekove svima kojima su potrebni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here