Decanter uvrstio Vukoje Selekciju među 100 najboljih vina godine u svijetu

Bosna i Hercegovina baštini vinogradarsko vinarsku kulturu još od ilirskog doba, a prve sadnice vinove loze su na Balkan donijeli Tračani.

19

Proizvodnja vina u našoj zemlji danas je ograničena na slivna područja rijeka Neretve i Trebišnjice, odnosno hercegovački vinogradarski rejon. Vinarstvo kao privredna grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem IXX. vijeka, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Evropi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta.

Vina iz Podruma Vukoje 1982 svojim kvalitetom osvojila su srca ljubitelja vina na cijeloj planeti, tako da značajno međunarodno priznanje za vino Selekcija Bijela 2018, koje se našlo u izboru najboljih 100 vina u svijetu 2023. godine (Top Wines of the Year) čuvenog vinskog magazina Decanter, nije iznenađenje.

“Želja i san svakog vinara je da se njegova vina nađu na prestižnoj Decanterovoj listi. Ovo je veliko priznanje za našu zemlju, ali i za sve vinare. Na preporuku Darrela Josepha, sudije sa DWWA nadmetanja, inače orijentisanog na vina našeg regiona, vino Selekcija Bijela 2018 Vukoje ocjenjivala je komisija u sastavu Tina Gellie, Anne Krebiehl MW i Michaela Morris i uvrstila ga je među najbolja vina godine sa 90 ili više poena po ukusu Decanter magazina. U opisu se tvrdi da „vodeća naznaka orašastih plodova koja krasi vino aromatski ga svrstava u kategoriju najsuvljeg šeri stila tipa Fino ili nešto manje suvog Palo Cortado. Na nepcu zaokruženo, glatko i bogato, vino nosi doživljaj nane s primjesama jabuke uz fini dašak vanile i pečenog hrasta, dok je u ukusnoj završnici primjetan predivan slankasti izraz”, kaže Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje 1982.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here