Kad ne zna lijeva, šta radi desna

…ili kad najaviš donošenje zakona o kojem u resornom ministarstvu znaju – ništa

119

Znate li, dragi moji, koji papir je najtraženiji u posljednjih dvadesetak dana u Bosni i Hercegovini, preciznije u Federaciji BiH? Od trenutka kada je federalni premijer Nermin Nikšić na poslovnoj konferenciji najavio donošenje novog zakona o doprinosima FBiH, a federalni ministar poduzetništva, razvoja i obrta Vojin Mitrović najavio smanjenje doprinosa sa postojećih 41,5 na 28 posto, traje opća potraga za draftom pomenutog dokumenta. Kolegica iz medija mi kaže da se obratila (resornom) Ministarstvu finansija FBiH i tražila dokument (radnu verziju, nacrt, prijedlog…). Odgovoreno joj je, parafraziram „Ministarstvo finansija FBiH o tom dokumentu nema pojma“.

I nije jedina. U potragu za dokumentom su se upustili poslodavci (najviše zainteresirani), udruženja, komore…No, dokumenta pisanog, nema. Postoje samo najave, a svi zainteresirani, je li, smatraju da odgovorni ljudi ne bi najavljivali nešto što u stvarnosti ne postoji. Izgleda, da, ipak ne postoji, barem kada je u pitanju resorno ministarstvo.

Slučaj sa pomenutim zakonom na najbolji način ilustrira (ne)rad (aktuelne) Vlade FBiH. Dolazeći na vlast, a i kasnije, u svakoj prilici su ponavljali da im je poboljšanje poslovnog ambijenta (gdje je visoko na listi prioriteta (pre)visoka cijena rada u FBiH) prioritet svih prioriteta. Sudeći po onome što su (u)radili u proteklih pet mjeseci mandata, ovaj prioritet nije ni među prvih 10 (sigurno daleko iza imenovanja, smjena dosadašnjih i dovođenja novih rukovodstava javnih preduzeća, zaduživanja na berzi, trgovine foteljama i sl.).

Pri tome su vrlo zagrijani za ideju da ostanu upamćeni kao Vlada FBiH koja će zakonom propisati minimalnu plaću od 1.000 KM (a da pri tome ne smanje poreze i doprinose, ako ikako može). Većina ozbiljnih i odgovornih poslodavaca u FBiH u ovom trenutku isplaćuje više plaće od ovih 1.000 KM, no predlagač, koji ima staža u realnom sektoru otprilike koliko i ja u prvoj postavi Real Madrida – ne razmišlja o mikro i malim preduzećima (koja čine značajan dio privrede FBiH), obrtima, zanatskim radnjama… Jer, da razmišlja, trebao bi znati da nije isto osigurati minimalac od 1.000 KM u velikoj kompaniji u Mostaru, Travniku, Sarajevu i u frizerskom salonu u Čeliću!?!

Voljeli bismo da se u trenutku izlaska ovog broja Business Magazine u javnosti pojavi dokument (radna verzija, nacrt, prijedlog) zakona o doprinosima FBiH i da se pokaže da smo totalno promašili sa ovim komentarom. Ali, ako za pet mjeseci nisu bili u stanju sazvati konstituirajuću sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (zna se ko ga čini i ko ga treba sazvati) – dozvolite da budemo barem skeptični da će pomenuti dokument ugledati svjetlo dana tako brzo. Ako ikada… Tim prije što su u Vladi FBiH totalno pogrešno primjenili izreku koja se odnosi na uputu kako činiti dobro. Znate ono „da ne zna lijeva šta radi desna“. E, kod njih resorno Ministarstvo ispade lijeva, jer ne zna šta rade premijer i kolege iz drugog (ne baš resornog) Ministarstva koji su kao, desna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here