Borba sa vjetrenjačama

(...ili zašto u veeelikom broju institucija u BiH ne možete dobiti adekvatno pojašnjenje, konsultaciju ili pak elementarnu informaciju)

63

Kada se susretnete sa novim, nepoznatim odredbama, recimo u sistemu javnih nabavki i pokušate dobiti adekvatna pojašnjenja, da biste mogli odgovorili na postavljene zahtjeve (i dobiti posao na osnovu raspisanog tendera, jel’te) – ne zovite nadležne institucije.

Dragi moji, konkretno, kada je barem Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine u pitanju, ne šaljite mailove na mail adresu istaknutu na stranici Agencije. Od tri broja namijenjena za upite i traženje pojašnjenja, jedan nije u funkciji, na drugi se niko ne javlja, a na trećem ćete čekati satima da vas operater spoji sa osobom koja bi vam trebala/mogla dati pojašnjenje u vezi sa vašom nedoumicom.

Slučaj koji smo imali sa Agencijom je zapravo vrlo ilustrativan primjer za veeeeliki broj institucija u BiH, kod kojih pojašnjenja, konsultacije ili pak elementarnu informaciju ne možete dobiti ni mailom, ni telefonom (sa golubom pismonošom nismo pokušali, šta jest’ jest’).

Ako vam se, slučajno, jave i odgovore na upit, vrlo je vjerovatno da ćete dobiti rečenicu u kojoj vas upućuju da je tim i tim članom zakona regulirana ta oblast. E, sad, hvala Bogu, kod nas su zakoni pisani tako da ni oni koji su ih pisali nisu baš načisto šta određeni član zakona znači, pa vam ostaje da kontaktirate pravnike, advokate, stručnjake za datu oblast (koje ćete, naravno, dodatno platiti) i onda postupate prema njihovom prijedlogu. Opet, ni to vam nije garancija da koliko sutra nećete platiti kaznu, jer za Boga miloga, inspektori ne odustaju od svoga mišljenja čak ni onda kada sud presudi u vašu korist?!?

Pri time postoje oblasti za koje uopće ne postoji nadležna osoba, institucija ili organ koji će vas uputiti kako postupiti u skladu sa zakonom. Recimo, ako vam je radnik na bolovanju i ne donosi doznake (što mu je zakonska obaveza). Imali smo takav slučaj i sazivajući sve moguće adrese za koje smo mislili da ćemo dobiti adekvatno uputstvo, na kraju su nam rekli da jedino možemo tražiti da se izvrši kontrola bolovanja dugog 11 mjeseci i to na papiru i dostaviti poštom (ništa digitalizacija, računari, mailovi, treća decenija 21. vijeka).

Poslovati u Bosni i Hercegovini na trenutke liči na borbu Don Quijote sa vjetrenjačama. Samo što se vjetrenjače (čitaj – neefikasna i neprofesionalna administracija) multipliciraju sa svakom novom vlasti, a Don Quijota će, kako se čini, biti sve manje i manje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here