Počinje sedmica turske kuhinje

Okusi Hataya bit će predstavljeni širom svijeta

129

Globalna proslava turske gastronomije bit će obilježena širom svijeta od 21. do 27. maja manifestacijom Sedmica turske kuhinje. Tokom Sedmice, koja se održava drugi put, promovisat će se kuhinja turske regije Hatay, „26. gastronomskog grada svijeta“ kojeg je identifikovala UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova. Kuhinja koja u sebi nosi tragove desetina različitih civilizacija, ove godine će u fokus staviti gastro održive proizvodne metode koje čine „kuhinju bez otpada“.

Sedmicom turske kuhinje koordiniše Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, a turska diplomatska predstavništva širom svijeta održat će različite aktivnosti i kampanje na društvenim mrežama kako bi se okusi Hataya promovisivali na svjetskoj gastro pozornici. Učesnici Sedmice turske kuhinje pripremat će domaća jela Hataya koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuhanja. Istovremeno, upoznat će bogati biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću. Učesnici manifestacije imat će praktično iskustvo kuhanja turskih jela zasnovano na principu – bez otpada.

  • Hatay na pladnju

Gastronomija Hataya nastala je sintezom stoljetne kulturne akumulacije civilizacija koje je u prošlosti ugošćavao ovaj region, ostavivši za sobom više od 650 jela. Svi ovogodišnji događaji tokom Sedmice turske kuhinje sadržavat će menije posvećene ukusima ovog podneblja. Kuhinja Hataya kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje, žitarice, mahunarke, povrće i voće, autohtono bilje i začine uzgojene na plodnom mediteranskom tlu. Stoga će „hatayski meni“ koji će se pripremati u okviru Sedmice, sadržavati “biberli ekmek” (pogača začinjena sosom od crvene paprike), “salatu od maslina”, “humus”, “kisır” (salata od bulgura), “tepsi kebap” (kebab ispečen u pećnici) i “kunefe” (kadaif desert sa sirom). Osim recepta, učit će se o turskim ritualima jela i pića koji su neodvojivi dio tradicije i kulture.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here