Sarajevski aerodrom uskoro u novom sjaju: U novi terminal dolaze svjetski brendovi

Dogradnja i modernizacija Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) privodi se kraju, a realizacijom tog projekta znatno će biti povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma.

283

Dobivanjem upotrebne dozvole 10. marta ove godine realizovana je prva faza projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B”. Istovremeno su započeti radovi u sklopu druge faze ovog projekta koji podrazumijevaju modernizaciju starog dijela Terminala, enterijerske radove, proširenje Duty Free Shopa, novih prostora za prateće službe itd.

Terminal sada ima 19.000 m2, proširen i modernizovan sistem za rukovanje prtljagom, 27 šaltera za registraciju putnika i predstavlja reprezentativan objekat koji će u narednom periodu moći odgovoriti rastućim zahtjevima u domenu aerodromske djelatnosti.

“U dograđenom dijelu Terminala B u ponudi ćemo imati nove sadržaje koji će upotpuniti usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su koncipirani na način da prate najnovije trendove aerodromske industrije i komercijalnih sadržaja i ponude u putničkim terminalima”, rekli su za Fenu iz MAS-a.

Putnicima i posjetiocima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franšiznih brendova, te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Kancelarijski prostori su namjenjeni za aviokompanije, turističke agencije i agencije za rad sa putnicima, relaks kutak, prostor za CIP i premium CIP kao i proširen prostor walk through Duty Free Shopa.

Još uvijek nije poznato koji će brendovi doći na sarajevski aerodrom, a prema trenutno dostupnim informacijama, s radom će početi brend poznatih turskih restorana i slastičani Mado poznat po svojim sladoledima i pecivima.

“Sa povećanjem prostornih kapaciteta, mi se već određen period pripremamo kako bismo infrastrukturno, kadrovski ali i uz adekvatnu opremu, mogli pružiti kvalitetne usluge i odgovoriti zahtjevima propisanim kroz standarde velikih i respektabilnih aviokompanija što otvara mogućnost i za 24 satno radno vrijeme”, poručili su iz MAS.

Nužan preduslov otvorenosti aerodroma 24 sata, kako su dodali, jeste spremnost i osposobljenost svih subjekata involviranih u sigurnost i zakonom propisano odvijanje zračnog saobraćaja te dovoljan broj kadrova. Do sada su dvije aviokompanije uputile zahtjev za obavljanje letova u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Iz MAS su potvrdili da je potpisan ugovor za baziranje aviona sa jednom aviokompanijom, te napomenuli da još ne mogu iznositi detalje u javnost.

“Nakon što dobijemo sve potrebne dozvole, te nakon što ugovor bude ratificiran u skladu sa zakonima u BIH, javnost će biti informisana o kojoj aviokompaniji se radi kao i o svim drugim detaljima”, naveli su.

U sklopu ljetnog reda letenja, koji stupa na snagu 26. marta oko 20 aviokompanija će obavljati letove sa sarajevskog aerodroma ka evropskim i svjetskim destinacijama.

“Mi intenzivno i kontinuirano pregovaramo sa aviokompanijama u cilju proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. I ove godine smo formirali dva nova modela sheme poticaja, koje nudimo aviokompanijama ukoliko se odluče za uspostavu letova na strateškim aviorutama”, rekli su.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here