Novi porast cijena u februaru, godišnja inflacija 12,9 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru su bile više za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija 12,9 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

43
Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,3 posto, alkoholna pića i duvan za 0,9 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 posto, za koliko je poskupilo i zdravstvo, kao i restorani i hoteli, rekreacija i kultura za 0,3 posto, a ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

U februaru u odnosu na januar, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,6 posto, prevoz za jedan posto.

Nivo cijena u februaru, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 12,9 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 20,8 posto, alkoholna pića i duvan za 3,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 13,7 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,6 posto, zdravstvo za 2,7 posto.

U februaru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prevoz je u prosjeku poskupio za 10,9 posto, komunikacije za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 9,3 posto, obrazovanje za 2,5 posto, restorani i hoteli za 10,4 posto, te ostala dobra i usluge za 9,3 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiji za 4,2 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here