Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić za Večernji list je potvrdio kako Centralna banka BiH (CB BiH) prati aktualna događanja vezana uz značajan pad vrijednosti dionica pojedinih europskih banaka koji je uslijedio nakon što su u javnost izišli detalji vezani uz probleme u poslovanju jedne od velikih švicarskih investicijskih banaka Credit Suisse.

Ne postoji rizik

“Prema najnovijim informacijama, izvjesno je preuzimanje vlasništva ove banke od najveće švicarske banke UBS i još uvijek se špekulira o iznosu po kojem bi se transakcija trebala izvršiti – kazao je on dodavši kako se promjenom vlasništva može očekivati nastavak redovitog poslovanja Credit Suissea. Ova banka predstavlja jednu od globalno sistemski važnih banaka te kao takva ni u kojem slučaju ne bi trebala biti “puštena” da propadne”, naveo je Softić.

Kada je riječ o BiH, Centralna banka, potvrdio je, ne raspolaže informacijama o pojedinim poslovnim odnosima koje komercijalne banke u BiH eventualno imaju s ovom švicarskom bankom, ali može potvrditi da nisu povezane kroz vlasničke odnose.

“Također, možemo potvrditi kako ne postoji rizik da financijska stabilnost bankarskog sektora BiH bude ugrožena slijedom rasta rizika za poslovanje pojedinih europskih banaka. Depoziti građana su sigurni u domaćim bankama, banke su likvidne, dobro kapitalizirane i profitabilne”, naglasio je Softić. Podsjetio je i kako je u studenome 2022. godine iznos osiguranih depozita u bh. bankama povećan s 50.000 KM na 70.000 KM.

Berislav Kutle, direktor Udruge banaka Bosne i Hercegovine, u izjavi osvrnuo se na stanje u bankarskom sektoru, naglasivši kako pad dionica banke Credit Suisse ne može imati nikakav izravan utjecaj na bh. bankarski sistem. Dodaje i kako je sreća što država Švicarska izravno i kroz bankarski sistem to može anulirati, kao što je i SAD učinio.

“U SAD-u je panika već prestala, to će se dogoditi i u Švicarskoj“, naveo je Kutle.

U kontekstu Bosne i Hercegovine jasno je poručio nema razloga za paniku u bh. bankama, naglasivši kako su one izuzetno dobro kapitalizirane, likvidne i profitabilne da bi mogle tako lako upasti u probleme. A i bankarsko zakonodavstvo je usuglašeno sa zakonima u EU. Osim toga, osiguran iznos depozita je 70 tisuća maraka i za svaki pojedinačni ulog je jamstvo.

Depoziti

Kada je riječ o bankarskom sistemu te usko povezanoj tematici depozita, izvješće Centralne banke BiH pokazuje kako su ukupni depoziti domaćih sektora na kraju siječnja 2023. godine iznosili 29,04 milijarde KM. Rast depozita na mjesečnoj razini registriran je kod sektora stanovništva za 75,7 milijuna KM (0,5 posto) i kod privatnih poduzeća za 175,5 milijuna KM (2,9 posto). Godišnja stopa rasta ukupnih depozita u siječnju 2023. godine iznosila je četiri posto, što je u apsolutnom iznosu 1,11 milijardi KM. Godišnji rast depozita registriran je kod vladinih institucija za 371,5 milijuna KM (9,5 posto), privatnih poduzeća za 650 milijuna KM (11,5 posto), nefinancijskih javnih poduzeća za 112,6 milijuna KM (6,1 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 80,9 milijuna KM (4,6 posto). U kontekstu kreditne politike i situacije na tržištu, godišnja stopa rasta ukupnih kredita u siječnju 2023. godine iznosila je 4,5 posto, nominalno 935,1 milijun KM. Godišnji rast kredita registriran je kod sektora stanovništva za 571,8 milijuna KM (5,5 posto), privatnih poduzeća za 323,7 milijuna KM (3,7 posto), nefinancijskih javnih poduzeća za 89,9 milijuna KM (17,7 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 2,1 milijun KM (1,2 posto).

IZVORVečernji List
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here