Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u FBiH porasle 0,8 posto

U januaru 2023. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda su porasle za 0,8 posto odnosu na prethodni mjesec.

46

Posmatrano prema Glavnim industrijskim grupacijama cijene su porasle u grupacijama Kapitalnih proizvoda za 3,3 posto, Netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto, Energije za 0,7, Trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5  i Intermedijarnih proizvoda osim energije za 0,4 posto.

Posmatrano prema područjima Klasifikacije djelatnosti BiH 2010, cijene su porasle u području Proizvodnje i snabdijevanja/opskrbe električnom energijom, plinom/gasom, parom i klimatizaciji za 2,1 posto i u području Prerađivačke industrije za 0,9 posto

Cijene su pale u područiju Vađenja ruda i kamena za 0,4 posto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u januaru  2023. godine su porasle za 17,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U januaru  2023. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 14,3 posto.

U januaru ove godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su porasle za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 20,9 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here