2023. (Pre)oprezni optimizam

(...ili zašto vam u novoj 2023. godini želim najprije da budete zdravi, da nam smanje poreze i doprinose na plaće, broj parafiskalnih nameta sa 7.000 na barem 6.900, procedure skrate sa tri na dva i po mjeseca...)

127
Aida Delić

Posljednji dani 2022. godine vrijeme je kada se sumiraju rezultati protekle godine i sa izvjesnom dozom optimizma priprema za godinu koja je pred nama. Tako obično biva, ali ja sam, a vjerujem i svi drugi koji su se u našoj državi opredjelili za poduzetništvo (a ne rad u javnom preduzeću), u najmanju ruku (pre)oprezni optimista. Recimo…

Čitam posljednjih dana objave institucija zaduženih za prikupljanje poreza koje kažu da je u prvih 11 mjeseci ove godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prikupila 15 posto više javnih prihoda nego u istom periodu lani. Poreska uprava Republike Srpske za prvih 10 mjeseci prikupila je 14 posto više javnih prihoda nego za isti vremenski period prošle godine. Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je da je za 11 mjeseci prikupila 18,4 posto više prihoda nego lani. Istini za volju i inflacija nam je na nekih 19 posto prosječno.

Jednostavno rečeno, oni koji rade, plaćaju poreze (indirektne i direktne), doprinose, parafiskalne namete (kažu da ih imamo oko 7.000), dobijaju najmanje od te iste vlasti. I dalje smo evropski (sigurno), a blizu smo i svjetskog vrha kada je u pitanju javna potrošnja i neefikasnost administracije. Zakonska rješenja prilagođena aktuelnim svjetskim trendovima na domaćem i međunarodnom tržištu donosimo sporo (da ne kažem nikako). Zar je zaista, ali zaista, potrebno sedam godina za donošenje npr. Zakona o doprinosima na plaće u FBiH? Izgleda da jeste, jer ogroman je strah neradnika (čitaj predlagača zakona, čitaj Ministarstva finansija FBiH) da će smanjenjem stope doprinosa sa 41,5 na 30-ak posto, upravo oni i njima slični izgubiti plaće i privilegije koje, hajmo biti pošteni, ni ne zaslužuju. Od straha je jedino veće njihovo neznanje i nerazumijevanje materije….

I dalje svjedočimo milionskim ugovorima koje na tenderima dobija jedna te ista firma godinama (koja je redovno povezana sa nekim iz vrha vlasti na nekom nivou), da i dalje državne firme i institucije „svojima“ daju poslove, a u zamjenu za takav status „njihovi“ u Parlamentu BiH naprave kozmetičke promjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Dobili smo kandidatski status za Evropsku uniju, koji podrazumijeva provedbu ekonomskih i socijalnih reformi i usklađivanje BiH sa standardima EU. Najprije, nisam sigurna da ovi koji su se uopće ponadali da će baš oni obnašati funkcije u vlasti, kada se i ako se formira, znaju šta to sve podrazumijeva. Ali, ako već nema znanja, nema ni obraza, pa nije da će ih to spriječiti u desantu na funkcije…

Zato ću vam, dragi moji, u novoj 2023. godini poželjeti najprije da budete zdravi, da nam smanje poreze i doprinose na plaće, broj parafiskalnih nameta sa 7.000 na barem 6.900, procedure skrate sa tri na dva i po mjeseca – oprezni optimizam. A da ćete vi/mi dobro raditi, to je neupitno.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here