Više od 260 učesnika na Sajmu bh. privrede od 8. do 11. decembra u Skenderiji

Na sajmu će više od 260 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

553
KJP Centar “Skenderija” d.o.o. – Sarajevski sajam, od 8. do 11. decembra 2022. godine organizuje specijaliziranu manifestaciju 8. Sajam bosanskohercegovačke privrede u Gradskoj dvorani “Mirza Delibašić”.

Sarajevski sajam privrede je značajan privredni događaj i mjesto je poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Najveća pažnja u okviru sajma biće posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, kao generatora regionalnog i lokalnog rasta i razvoja.

Na sajmu će više od 260 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, po prvi put je i samo izlagač na sajmu. “Na 400 kvadrata opremili smo naš prostor kao gaming selo gdje ćemo na inovativan način predstaviti Start-upe osnivane uz podršku Ministarstva, poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovalo u programu prekogranične saradnje koji smo realizirali u partnerstvu s Crnom Gorom,  a pod pokroviteljstvom EU”, kazao je danas na press konferenciji ministar privrede Adnan Delić.

Direktor KJP Centra “Skenderija” Damir Petrinić istakao je da je ovo zadnja velika sajamska manifestacija ove godine, ali da Skenderija dalje nastavlja punim kapacitetom prema velikim projektima, koji se očekuju u slijedećoj godini.

“Sa preko 260 prijavljenih učesnika, naša je orjentacija na malim i srednjim preduzećima i kada pogledamo listu učesnika, vidimo da su oni naš ponos”, zaključio je Petrinić.

Partner ovogodišnjeg Sajma privrede je Investicijska fondacija Impakt. Impakt pruža sveobuhvatnu podršku poduzetnicima u osnivanju poslovnih poduhvata. Do sada je pružena podrška razvoju više od 300 biznisa. Na sajmu će se predstaviti 18 poduzetnica i poduzetnika iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji su razvijeni kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Senajid Đozo izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt rekao je da je njima čast biti dio ovog Sajma, te da je to nešto što oni rade već neko vrijeme.

“Poduzetništvo je budućnost naše zemlje i moramo imati odnos prema tome”, rekao je Đozo.

U okviru sajma će se održati V Međunarodna „BH sedmica inženjerstva“, u organizaciji Udruženja KulturaMedia Sarajevo. Drugog dana sajma, 9.12.2022. godine biće upriličena ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela Made in BiH – priznanja za najbolji tehničko / inženjerski projekat / proizvod 2022. godine.

Zlatko Berbić, direktor “Bh. sedmice inžinjerstva” poručio je “Da je snaga Sajma u tome što se daje neizmjerna podrška mladim ljudima i njihovim inovacijama, jer jedino tako možemo biti konkurentni na globalnom tržištu”.

CARITAS Švicarske u BiH, u skladu sa projektom “Socio-ekonomska podrška i održivost lokalnog stanovništva Gornje-drinske regije” (SEELS), sa ciljem podrške ekonomskog razvoja osam opština regije (Čajniče, Foča u FBiH, Foča RS, Grad Goražde, Novo Goražde, Pale u FBiH, Višegrad i Rudo), kroz promociju samozapošljavanja malih biznisa, dokvalifikacije/prekvalifikacije radne snage u privatnim kompanijama i obezbjeđenje sigurnog zaposlenja na sajmu će predstaviti 17 uspješnih kompanija.

Tijana Ćetković ispred Caritas-a Švicarske u BiH ističe da su po prvi put dio ovog Sajma, u okviru kojeg će imati svoj štand, koji kroz njihov projekat SELLS pruža podršku malim i srednjim preduzećima.

Organizator sajma u saradnji sa partnerima pripremio je zanimljiv stručno edukativni program sajma.

Posjetioce takođe očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka, usluga i dr.

Organizacijom Sajma bh. privrede, Sarajevski sajam snažno podstiče privredni razvoj pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine”.

Radno vrijeme sajma za posjetioce: od 10:00 do 19:00 sati

Ulaz za posjetioce je slobodan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here