UniCredit Bank d.d. finansira izgradnju prve solarne elektrane u Općini Grude

Finansijska podrška za obnovljive izvore energije

127

UniCredit Bank d.d., Mostar potpisao je ugovor o dugoročnom kreditu s kompanijom Drin-Energija d.o.o. Grude za izgradnju fotonaponske elektrane Petnjik na području Općine Grude. Ukupna vrijednost investicije iznosi 56,0 mln KM, a investitori su norveška kompanija Greenstat, čija je ovo prva investicija u inozemstvu i bosanskohercegovačka firma GP Toming, dok se ulaganje sprovodi preko firme Drin-Energija d.o.o. kojoj je pružena finansijska podrška banke.

UniCredit Bank d.d., Mostar kao lider na tržištu ima važnu ulogu da svojim klijentima uvijek donosi unaprjeđenja, kao i najbolje proizvode i usluge. Banka već dugi niz godina osnažuje razvoj zajednice i podržava projekte obnovljivih izvora energije te ulaganja u energetsku učinkovitost. Predsjednica Uprave UniCredit banke, Amina Mahmutović izjavila je kako sve što radimo ima veliki utjecaj na životnu sredinu te da održiva budućnost, bez racionalnog upravljanja energijom, nije moguća.

Održivost je ključna komponenta našeg poslovnog modela. UniCredit je posvećen zaštiti našeg prirodnog kapitala koji uključuje i životnu sredinu. Izgradnja održive budućnosti važan je izazov i za ljude i za kompanije, ali svaka bi kompanija trebala činiti više od uobičajenog poslovanja. Sada je vrijeme da djelujemo i utječemo.“ – dodala je Mahmutović.

Fotonaponska elektrana Petnjik, instalirane je snage 45MWp, a izlazne snage 29,9 MW, dok planirana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 59,987 GWh. Iz kompanije Drin-Energija d.o.o. Grude navode kako je Općina Grude odabrana kao mjesto gradnje zbog povoljnog geografskog položaja županije i povoljne solarne iradijacije.

„Imati partnera koji prepoznaje značaj ulaganja u zelenu energiju u BiH nam je izuzetno važno. Finansijska podrška koju je UniCredit Bank d.d. osigurala omogućit će završetak svih radova u predviđenim rokovima. Ukupna površina prostora koji će biti korišten za izgradnju fotonaponske elektrane iznosi 320.000 m², a ukupna površina zemljišta je 333.800 m². Instalacija solarnih panela planirana je u prvom kvartalu 2023., a puštanje u rad se očekuje krajem 2023. godine.“ – izjavio je Ivan Tomas, direktor kompanije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here