Deloitte CE Technology Fast 50 u 2022. godini ima novi rekord za prosječnu stopu rasta kompanije

Sa oko 400 aplikacija iz 16 zemalja centralne Evrope, uključujući deset iz Bosne i Hercegovine, ovogodišnja Technology Fast 50 lista koju je sastavio Deloitte centralna Evropa ima novi rekord za prosječnu stopu rasta kompanije u 23-godišnjoj historiji inicijative.

58

Izvanredan prosjek porasta od 2.351 posto, koji je iznad prošlogodišnjeg i prethodnog rekorda od 2.278 posto, a daleko iznad prosjeka od 1.460 posto ostvarenog 2020., temelji se na prihodima ostvarenim od kompanija u periodu od 2018. do 2021. godine.

“Moram priznati da sam mislio da prošlogodišnji rekord neće biti oboren. Činjenica da se to dogodilo ovako brzo snažan je dokaz porasta značaja tehnoloških kompanija u ekonomiji kao cjelini, narušavajući tradicionalne sektore sa visoko inovativnim proizvodima i uslugama koje čine revoluciju u industriji”, kazao je Jiri Sauer, regionalni voditelj programa Deloitte Technology Fast 50 centralna Evropa.

Sauer ističe dvije kompanije čiji je porast u posljednje dvije godine postavio nove standarde za Fast 50 listu.

“Prvo želim čestitati češkoj kompaniji FTMO koja zauzima prvo mjesto na listi drugu godinu zaredom, i iako nisu izjednačili svoj rekord iz 2022., njihova geografska ekspanzija je impresivna. Također želim spomenuti pobjednika kategorije “Companies to Watch” – kategorije za novosnovane kompanije koje su premlade za Fast 50 listu. Ovo je DIANA Biotehnologies, također češka kompanija, koja ima nevjerovatan porast u tri godine od 100.314 posto. Činjenica da se bave inovacijama dizajniranim za borbu protiv raznih vrsta bolesti čini ovu pobjedu još impresivnijom”, kazao je Sauer.

Technology Fast 50 lista je prepoznata kao najvažnija i najvjerodostojnija mjera inovacija i tehnološke izvrsnosti u centralnoj Evropi.

“Uz sve zdravstvene, geo-političke i ekonomske izazove sa kojima se susrećemo, kreativno razmišljanje i konstantan napredak su esencijalne kvalitete koje nam daju nadu za bolji svijet. Velika je privilegija biti u mogućnosti dati ovim dinamičnim mladim kompanijama dio promocije koju zaslužuju”, kazao je Sauer.

On je predstavio Google Cloud kao regionalnog partnera programa drugu godinu zaredom, te je istakao da je bilo fantastično obje godine raditi sa globalnim tehnološkim gigantom, te da su još jednom bili fascinirani kada su čuli komentare kompanije na predstavljene tehnologije.

Posebno je uživao u radu sa Googleom na razvoju nove nagrade: CE Tech Rocketship!, koja izdvaja kompanije koje su razvile visokokvalitetna, skalabilna rješenja sa potencijalom da zadovolje i najzahtjevnije klijente. Pobjednik ove kategorije je poljska kompanija Autenti.

Muhamed Semić, direktor u odjelu za konsalting i savjetovanje povezano s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Bosni i Hercegovini i voditelj Fast 50 programa u Bosni i Hercegovini, je izuzetno impresioniran kvalitetom ovogodišnjih prijava.

“Cijela lista je puna kompanija sa revolucionarnim softverskim rješenjima, fin-tech rješenjima, hardverskim rješenjima koji postavljaju trendove, pionirima zdravstvene zaštite, ali i kompanijama iz oblasti medija i zabave”, kazao je Semić.

Poljska je imala najviše prijava za ovogodišnje izdanje Fast 50, čak 17 prijavljenih, a druga je Češka sa 13 prijavljenih. Pored njih, zastupljeno je još sedam zemalja: Hrvatska (osam), Slovačka (četiri), Mađarska (tri), Bugarska (dva) i po jedan iz Litvanije, Rumunije i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju na listi, i to sa 33 kompanije, a slijede ih kompanije iz oblasti fintecha (šest), hardvera (pet), medija i zabave (četiri) i zdravstva i prirodnih nauka (dvije). Uprkos dominaciji softverskih kompanija u cijeloj rang list Fast 50, nijedna od njih nije bila na prva tri mjesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i drugo (PayPo) mjesto, a treće mjesto zauzela je kompanija iz oblasti zdravstva i prirodnih nauka (Multiplex DX).

“Sveukupno, prvih 10 mjesta su zauzele četiri softverske kompanije, četiri fintech i po jedna iz oblasti zdravstva i prirodnih nauka i hardvera. Ovo dodatno pokazuje izvrsnost kroz cijelu Fast 50 inicijativu”, kazao je Semić.

Drugu godinu zaredom, pobjednik CE Technology Fast 50 je kompanija FTMO. FTMO je razvila jedinstvenu edukativnu platformu za trgovce u finansijskom sektoru, pružajući im edukaciju o pravilnom upravljanju rizicima. Danas FTMO ima oko 60 konkurenata, a pored toga, uvjerljivo ostaju lider na tržištu.

DIANA Biotechnologies vodi na listi za Kompanije u usponu, tačnije za kompanije koje su premlade da učestvuju u Fast 50. DIANA (DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay) je vodeća i visoko inovativna češka biotehnološka kompanija koja razvija proizvode zasnovane na najnovijim istraživanjima u područjima molekularne dijagnostike i otkrivanju lijekova. Tokom pandemije razvili su jedan od najinovativnijih svjetskih testova na Covid-19 i postali najveći češki proizvođač PCR testova.

Na vrhu liste u novoj kategoriji CE Tech Rocketship! je kompanija Autenti iz Poljske. Kreirali su rješenje koje omogućava svakom preduzetniku da potpiše pravno obavezujuće dokumente samo jednim klikom. Platforma na jedinstven način kombinuje elektronski potpis i inovativnu tehnologiju u okviru pravnog okruženja zasnovanog na evropskim i nacionalnim regulativama. Danas, kada je kompanija spremna da ubrza svoju međunarodnu ekspanziju, Autenti platforma je već omogućila e-potpis za više od 4,5 miliona dokumenata.

Konačno, nagrada Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Stars) uvedena je 2020. godine kao poseban dio programa Deloitte CE Technology Fast 50. U ovoj kategoriji su prepoznate kompanije koje uspješno povezuju odlične proizvode i usluge sa pozitivnim utjecajem na barem jedno od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost. Kompanije iz BiH koje su među ovogodišnjim laureatima su: Ministry of Programming, Authority Partners i Klika.

“Naša iskrena zahvalnost i čestitke idu za svih skoro 400 kompanija iz 16 zemalja koje su se prijavile za učešće u programu ove godine. Još jednom, ovo pokazuje zašto moramo nastaviti pružati ovim briljantnim mladim kompanijama promociju na širem tržištu koju nudi CE Fast 50 Technology inicijativa”, zaključuje Muhamed Semić, saopćeno je iz Deloitteovog ureda u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here