Bh. paradoks: Veliki broj nezaposlenih, a poslodavci ne mogu pronaći radnike

Bosna i Hercegovina u pojedinim branšama sve više uvozi radnu snagu. Nedostaje domaćih jer godinama unazad poslodavci ne mare za odlazak radnika i ne rade na poboljšanju uvjeta rada.

74

Bosna i Hercegovina u pojedinim branšama sve više uvozi radnu snagu. Nedostaje domaćih jer godinama unazad poslodavci ne mare za odlazak radnika i ne rade na poboljšanju uvjeta rada. Dok zemlje EU nude bolje standarde za koje se isplati raditi i teške fizičke poslove.

Tako barem kažu oni koji su napustili BiH. Često su radnici iz drugih zemalja koji dođu u našu zemlju puno bolje plaćeni.

Mladi ljudi nosioci su budućnosti. Kao građani, nosioci su vlastite države. A šta se desi kada budućnost izmakne iz ruku? Nedostatak radne snage, nezainteresiranost za posao i konstantna želja za odlaskom većine. Oni koji su ostali, prema mišljenjima poslodavaca, dobrim dijelom nisu adekvatna radna snaga.

Prema podacima Agencije za statistiku, broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosi više od 370 hiljada, što je čak povećanje za 0,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Žene čine čak 52 posto od tog broja, a kroz različita ispitivanja, žene su najčešće okarakterisane kao nekvalificirana radna snaga. No 120 hiljada građana koji su na birou je visokokvalifikovano.

Ovi podaci pokazuju da u našoj zemlji ne nedostaje radne snage u velikoj mjeri, nego da građani odbijaju poslove. Paradoks je da je veliki broj nezaposlenih a u isto vrijeme poslodavci ne mogu pronaći radnike, izvještava O Kanal.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here