Naslovnica Vijesti EU Njemački regulator apeluje na građane da se pripreme za moguću nestašicu plina

Njemački regulator apeluje na građane da se pripreme za moguću nestašicu plina

Strahujući da bi Rusija mogla prekinuti isporuke prirodnog plina, šef njemačke regulatorne agencije za energiju pozvao je u subotu stanovništvo da štedi energiju i da se priprema za predstojeću zimu.

6

“Održavanje može smanjiti potrošnju plina za deset do 15 posto”, rekao je on za Funke Mediengruppe, njemačkog izdavača novina i časopisa.

Mueller je rekao da se stanovnici i vlasnici nekretnina moraju pripremiti 12 sedmica prije nego što nastupi hladno vrijeme.

“Treba da razgovaraju o tome da li svaka soba mora biti podešena na uobičajenu temperaturu zimi ili neke prostorije mogu biti malo hladnije”, rekao je.

Apel je uslijedio nakon što je Rusija ranije ovog mjeseca smanjila dotok plina u Njemačku, Italiju, Austriju, Češku Republiku i Slovačku, dok se zemlje Evropske unije trude da napune skladišta gorivom koje se koristi za proizvodnju električne energije i za grijanje domova.

Ruska državna energetska kompanija Gazprom kao razlog za smanjenje isporuke prirodnog plina preko Sjevernog toka 1 navela je tehnički problem. Riječ je o plinovodu koji vodi od zapadne Rusije do sjeveroistočne Njemačke ispod Baltičkog mora.

Prema riječima Muellera, u slučaju prekida isporuke plina, domaćinstva bi bila posebno zaštićena, kao i bolnice ili starački domovi.

“Mogu obećati da ćemo učiniti sve što možemo da izbjegnemo da domaćinstva ostanu bez plina. Iz krize s koronavirusom naučili smo da ne trebamo davati obećanja ako nismo potpuno sigurni da ih možemo održati”, rekao je.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here