Vils je dobio Čarobnu šumu

Nakon akcija sadnje i pošumljavanja te postavljanja murala, slijede edukacije i akcije čišćenja u cijeloj Bosni i Hercegovini

58
carobna suma

Let’s Do It tim u BiH svečano je predstavio mural “Čarobna šuma”, poznatih bosanskohercegovačkih umjetnika Rikarda Druškića i Vedrana Poričanina na Trećoj gimnaziji u Sarajevu povodom Dana planete Zemlje. Središnja poruka murala je da čuvamo prirodu jer ona čuva nas.

Tokom marta i aprila 2022. godine Let’s Do It kampanja Šta ima? Šta se sadi? uključila je akcije sadnje i pošumljavanja u 20 gradova širom Bosne i Hercegovine. Kroz akcije sadnje je zasađeno 300 odraslih sadnica u urbanim područjima, te 5000 sadnica kroz pošumljavanje širom Bosne i Hercegovine.

Kao završnica ovih akcija predstavljen je  mural na zidu JU “Treća gimnazija” Sarajevo iznad ulaznih vrata. Motiv murala je priroda, odnosno čarobna šuma koju želimo u stvarnosti, a koja će biti stvorena uz pomoć svih nas.

Partner projekta je Coca-Cola fondacija, te na nivou Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo, čiji su predstavnici zasadili po jedno drvo ispred Treće gimnazije kao obećanje da ćemo zajedno djelovati na zaštiti životne sredine. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je napomenuo da podržava ovakve akcije jer ne postoji bolji način da mlade učimo važnosti dugoročnog razmišljanja i odnosa prema prirodi – od sadnje drveća.  
Ko sadi drvo, sadi nadu. Simbolika i stvarno značenje sađenja drveća ima univerzalnu snagu u svakoj kulturi i svakom društvu na Zemlji. Ko sadi drveće, ne voli samo sebe, taj misli i na druge.” – dodao je Forto.

Bolja zajednička budućnost u održivom svijetu je cilj kojem smo posvećeni kroz smanjenje našeg utjecaja na okoliš i ulaganje u očuvanje prirodnih resusrsa. Postavili smo sebi ambiciozne ali sigurni smo, ostvarive ciljeve za u borbi za očuvanje okoliša i protiv klimatskih promjena. Suradnju s inicijativom Let’s Do It  Coca-Cola u BIH započela je prošle godine kroz projekat Od izvora do mora, a ove godine kroz sadnju 5000 sadnica kompenziramo čak 200 tona ugljičnog dioksida te na taj način smanjujemo naš ugljični otisak. Sretni smo što uz potporu Coca-Cola fondacije možemo nastaviti naše zajedničko djelovanje i veselimo se ostatku aktivnosti koje planiramo do kraja 2022. uz potporu Coca-Cola fondacije”, rekao je Vinko Kovačić, menadžer za javne poslove, komunikacije i održivo poslovanje The Coca-Cola Company Adria.

Projekat Let’s Do It inicijative, koji tokom cijele godine finansira Coca-Colina fondacija će, nakon akcija sadnje i pošumljavanja te postavljanja murala, uključiti edukacije i akcije čišćenja, u cijeloj Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here