Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju solarne elektrane vrijedne više od 100 miliona KM

Iz resornog ministarstva navode da će elektrana biti izgrađena u naredne tri i po godine

36

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privrednog društva Solarna elektrana “Nevesinje” Siniša Maksimović potpisali su u Banjoj Luci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane “Nevesinje” na području ove opštine.
Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 104.361.649 KM, saopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva navode da će elektrana biti izgrađena u naredne tri i po godine, da će imati instalisanu snagu od 60 megavata, dok će procjenjena godišnja proizvodnja biti 84 gigavatsati.

Vlada Republike Srpske je u decembru dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane “Nevesinje” privrednom društvu “ETMaks” Banja Luka, koje je u svrhu realizacije ugovora o koncesiji osnovalo koncesiono preduzeće Solarna elektrana “Nevesinje”, društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju električne energije.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 521.808 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane plaćaće koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here