EBRD i EU promoviraju energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini

Šest miliona eura za energetska poboljšanja u školama i bolnicama

181
energija

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržavaju Bosnu i Hercegovinu da poboljša energetsku efikasnost svojih javnih zgrada finansijskim peketom od šest miliona eura.

Paket uključuje 4,5 miliona eura kredita EBRD-a i milion eura investicionog granta (bespovratna sredstva) EU, a finansirat će mjere energetske efikasnosti u 20 javnih zgrada u Republici Srpskoj, uključujući 16 škola i tri bolnice. Pored toga, EU obezbjeđuje grant od 500.000 eura tehničke pomoći za implementaciju projekta.

Energetske mjere obuhvatit će termoizolaciju, nove prozore, poboljšane sisteme grijanja, ventilacije i hlađenja, te energetski efikasnu rasvjetu. Nakon što ova poboljšanja budu napravljena, bit će imenovani energetski menadžeri koji će pratiti potrošnju energije i performanse svake zgrade.

Očekuje se da će poboljšanja smanjiti godišnje emisije CO2 za 90 posto, potrošnju topline za oko 80 posto i potrošnju električne energije za 63 posto u odnosu na trenutni nivo.

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: „Izuzetno smo sretni što je ovaj projekat potpisan, ne samo zato što je usmjeren na poboljšanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama, već i zato što je ovo novi poslovni model koji podrazumijeva da zgrade same doprinose otplati kredita zahvaljujući ostvarenim uštedama uslijed manje potrošnje energije.”

Investicija će se realizovati uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Očekuje se da javne zgrade dijele najmanje 50 posto uštede energije sa Fondom tokom trajanja kredita kako bi pomogli u otplati. Ova vrsta transakcije fonda za energetsku efikasnost prva je takve vrste, ne samo u Republici Srpskoj, već i u širem regionu Zapadnog Balkana.

Sredstva EU osigurana su iz Regionalnog programa energetske efikasnosti, koji podržavaju EBRD, Evropska unija, bilateralni donatori i zemlje korisnice koje sarađuju u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

EBRD i EU također podržavaju poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajeva. Projekat, koji uključuje renoviranje 40 javnih zgrada, već je u toku.

Od kada je počela sa radom u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila 2,7 milijardi eura u 193 projekta u zemlji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here