Njemački BDP pao za 4,9 posto

Njemačka ekonomija u četvrtom tromjesečju 2020. porasla je za 0,3 posto

11

Njemačka ekonomija u četvrtom tromjesečju 2020. porasla je za 0,3 posto, izvijestio je danas tamošnji zavod za statistiku Destatis, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom korona virusa.

Prva procjena ukazivala je na rast od samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Nakon historijskog pada od 9,7 posto u drugom kvartalu 2020. godine, najveća evropska ekonomija u trećem tromjesečju ojačala je za 8,5 posto, potaknuta ukidanjem mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje korona virusa.

U novembru je vlada zbog ponovnog širenja zaraze vratila stroga ograničenja, zatvorivši restorane, barove i druge ugostiteljske objekte, a dodatno ih je pooštrila u decembru, kada su zatvorene škole i trgovine. Rezultat je bilo izrazito usporavanje rasta na kraju godine.

Na godišnjem nivou, njemački BDP je u posljednja tri mjeseca 2020. smanjen za 2,7 posto, a u cijeloj 2020. godini za 4,9 posto.

Izvještaj Destatisa pokazuje i da je njemački budžet u 2020. iskazao deficit prvi put od 2011. godine, koji je iznosio -4,2 posto. Budžetski deficit Njemačke bio je veći samo 1995. godine, kada je u njega integriran dug agencije za reprivatizaciju istočnonjemačkih preduzeća.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here