EU priprema odbranu od digitalnih platformi za trgovanje dionicama

Evropski regulatori upozoravaju da Internetske platforme koje malim ulagačima nude mogućnost trgovine dionicama bez provizije bile bi u Evropskoj uniji nezakonite

33

Internetske platforme koje malim ulagačima nude mogućnost trgovine dionicama bez provizije bile bi u Evropskoj uniji nezakonite, poručili su evropski zvaničnici.

Internetsko trgovanje dionicama našlo se u centru pažnje nakon što su mali ulagači s foruma na Redditu kupovinom dionica GameStopa putem platforme Robinhood podigli njihovu cijenu, prouzrokujući gubitke hedge fondovima koji su se kladili na njihov pad.

Trgovina putem digitalnih platformi privukla je i pažnju evropskih regulatora. Evropska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) upozorila je male ulagače da bi se koordinacija trgovine, ali ne i rasprava o dionicama, mogla smatrati manipulacijom tržištem.

“Treba biti oprezan pri dijeljenju preporuka za ulaganja, što vrijedi i za društvene medije i mrežne platforme, budući da podliježu regulatornim zahtjevima”, naglasila je ESMA.

Evropska komisija, pak, proučila je naknade koje brokeri isplaćuju digitalnim platformama za proslijeđene naloge za trgovinu dionicama kroz tri aspekta zakona o vrijednosnim papirima, ipotvrdio je danas visoki fubkcioner u njenoj Upravi za finansijske usluge Ugo Bassi.

“Preliminarno smo zaključili da, zbog kombinacije ta tri seta propisa, prosljeđivanje naloga, opisano u slučaju GameStopa i Robinhooda, u Evropi ne bi bilo zakonito i ne bi moglo biti odobreno”, rekao je Bassi zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Napomenuo je i da ulagači koji špekuliraju s padom cijena dionica moraju o pozicijama izvijestiti EU regulatore, a eventualne promjene propisa mogle bi uključivati objavu pozicija u dionicama svake sedmice ili dvosedmično.

“Mogli bismo osmisliti propise koji bi pojasnili dužnosti brokera i investicijskih savjetnika i njihovih kompanija u internetskim sobama za čavrljanje“, dodao je on.

Predsjednik ESMA-e Steven Maijoor naglasio je, pak, da je teško pomiriti plaćanje digitalnim platformama za naloge s načelom “klijent je na prvom mjestu”. Dodao je i da su zajednice malih ulagača u EU uglavnom organizirane na niovu pojedinih država, što znači da je njihov uticaj puno manji nego na daleko većem američkom tržištu. U osvrtu na problem ‘šortovanja’, Maijoor je rekao da samo 20 dionica u Evropi ima neto prodajnu poziciju veću od 10 posto, što ograničava mogućnost ponavljanja priče s GameStopom. Upozorio je ujedno da ne bi trebalo ići predaleko u kažnjavanju onih koji prakticiraju ‘šortovanje’, jer mogu pomoći da tržišta dobro funkcioniraju. Podsjetio je na propalu njemačku finansijsko-tehnološku kompaniju Wirecard.

“U slučaju Wirecarda, neki trgovci, koji su prakticirali ‘šortovanje’, željeli su razotkriti prevaru”, naglasio je čelnik ESMA-e.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here