MMF podigao prognozu globalnog rasta u 2021. na 5,5 posto

Projekcija je podignuta u odnosu na oktobarsku zbog očekivanog povećanja poslovne aktivnosti nakon provođenja vakcinacije protiv korona virusa i dodatnih paketa podrške privredi i građanima

24

Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je prognozu globalnog rasta za 2021. godnu za 0,3 procentna poena, na 5,5 posto, saopštila je Gita Gopinat, glavna ekonomistica MMF-a na predstavljanju najnovijeg, januarskog izdanja izvještaja “Svjetski ekonomski izgledi 2021”.

Ona je istakla da je projekcija ovogodišnjeg rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda podignuta u odnosu na oktobarsku prognozu zbog očekivanog povećanja poslovne aktivnosti kasnije tokom godine, nakon provođenja vakcinacije protiv korona virusa i zbog dodatnih paketa podrške privredi i građanima u nekoliko velikih ekonomija.

Istovremeno, MMF je snizio procjenu prošlogodišnjeg globalnog pada za 0,9 procentnih poena, na -3,5 posto. Manji pad od prvobitno predviđenog rezultat je snažnijeg ekonomskog oporavka u drugoj polovini 2020. godine nego što se očekivalo.

Za 2022.MMF predviđa da će svejtska ekonomija porasti za 4,2 procenta. Gopinat ističe da se predviđa značajna razlika u dinamici oporavka među zemljama, u zavisnosti od pristupa medicinskim sredstvima, efikasnosti mera podrške, izloženosti prekograničnom prelijevanju posljedica i strukturalnih karakteristika koje čine krizu.

“Političke akcije trebaju osigurati efikasnu podršku ekonomijama dok ne krene čvrst oporavak, s naglaskom na unapređenje ključnih imperativa – povećanje potencijalne proizvodnje, obezbjeđivanje participativnog rasta koji koristi svima i ubrzanje procesa tranzicije na manju zavisnost od ugljika.

Potrebna je snažna multilateralna saradnja da bi se pandemija svuda stavila pod kontrolu, a ti napori uključuju jačanje finansiranja COVAX mehanizma radi ubrzanja dostupnosti vakcina svim zemljama, kroz osiguranje univerzalne distribucije vakcina po pristupačnim cijenama za sve”, konstatira se u Izvještaju.

Prema projekcijama MMF-a, razvijene ekonomije ove godine porast će za 4,3 posto, a naredne za 3,1 procenat, dok tržišta u usponu očekuje rast od 6,3 posto ove i 5,0 procenata iduće godine.

Za eurozonu se prognozira rast od 4,2 posto u tekućoj i 3,6 posto u sljedećoj godini, pri čemu će Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježiti privrednu ekspanziju u 2021. i 2022. godini od 3,5 i 3,1 posto.

Francusku, prema procjeni MMF-a, očekuje rast od 5,5 procenata u 2021. i od 4,1 posto dogodine.

Ubjedljivo najveći skok BDP-a u ovoj godini imat će Kina – 8,1 posto, dok će u 2022. usporiti na 5,6 procenata. Pritom, MMF procjenjuje da je prošle godine druga najveća svjetska ekonomija jedina zabilježila rast BDP-a, od 2,3 posto.

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država će, imati rast od 5,1 posto u 2021. i 2,5 procenata naredne godine, dok Velikoj Britaniji MMF predviđa povećanje BDP-a za 4,5 posto ove i za 5,0 odsto 2022. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here