Japanski izvoz povećan nakon dvije godine

Japanski izvoz je decembru 2020. povećan je za 2,0 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine, što je njegov prvi godišnji porast od novembra 2018.

26

Japanski izvoz u decembru 2020. prvi put je povećan u posljednje dvije godine, vođen isporukama u Kinu.

Prema danas objavljenim podacima japanskog Ministarstva finansija, izvoz je u decembru povećan za 2,0 posto u odnosu na isti mjesec 2019., što je neznatno ispod procjene ekonomista koji su u anketi Reutersa predviđali rast od 2,4 procenta. S druge strane, decembarski izvozni rezultat predstavlja snažan oporavak u odnosu na prethodni mjesec, kada je zabilježen pad od čak 4,2 posto, a ujedno označava prvi godišnji porast od novembra 2018. godine.

Ovaj pokazatelj smanjuje rizik od potencijalnog ulaska japanske ekonomije u duplu recesiju. Predviđa se da će centralna banka na današnjoj sjednici, na kojoj će odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi, podići prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda za narednu fiskalnu godinu.

Ono što zabrinjava, međutim, jeste pad decembarskog izvoza automobila od 4,2 posto na godišnjem nivou, pri čemu su pošiljke u Evropsku uniju potonule za 32,2 procenta. U cijeloj 2020. godini, izvoz japanskih automobila je pao za 20 posto, najviše od finansijske krize 2009., kada su isporuke vozila u inostranstvo bile prepolovljene. Izvoz automobilskog sektora je ujedno glavni krivac za ukupan godišnji pad izvoza Japana u prošloj godini za 11,1 posto, pokazuju zvanični podaci.

Ukupan japanski uvoz u 2020. je također zabilježio pad, za 11,6 procenata, što je otprilike u skladu sa prognozama analitičara, tako da je zemlja ostvarila vanjskotrgovinski suficit od 751 milijarde jena (7,25 milijardi dolara).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here