Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda

Predstavnici dviju gasnih kompanija u Mostaru razgovarali o nastavku saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije

16

Predstavnici kompanija Plinacro i BH-Gas razgovarali su danas u Mostaru o nastavku saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik s odvojkom za Mostar. Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (EPA).

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u gasni transportni sistem, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdijevanja (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko–jadranskog gasovoda kojim će se dopremati gas iz Kaspijske regije te ostalih pravaca snabdijevanja koji idu preko Hrvatske), kao i daljnju gasifikaciju zemlje, a što će rezultirati i povećanjem tranzita tog energenta kroz Hrvatsku.

Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg gasovoda. Razvoj gasne mreže u skladu je s politikom Evropske unije “Green Deal“ jer posljedično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Tokom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog gasnog transportnog sistema.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko pisama namjere i memoranduma o razumijevanju i saradnji, na osnovu kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane za razvoj međudržavnih spojnih gasovoda između dviju zemalja

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here