Konferencija Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH okupila više od 300 učesnika i 900 studenata

Organizatori ističu da se najveći uspjeh ovogodišnjeg programa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH ogleda u velikom broju kvalitetnih zaključaka na osnovu kojih će nastaviti dodatno djelovanje u kontekstu ove teme.

33

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama, u organizaciji revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte i velikog broja partnera, drugi put zaredom u BiH, održala se 12., 17. i 18. novembra sa ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

U tri dana održane su tri konferencije u online formatu u sklopu kojih je učestvovalo preko 40 govornika i panelista, preko 300 učesnika, te preko 900 studenata širom Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u ovogodišnjem studentskom istraživanju. Rezultati istraživanja su prezentovani na dva ovogodišnja događaja. Unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji, broj učesnika dodatno govori o važnosti razgovora na ovu temu.

„Izuzetno sam ponosna što smo nakon prošlogodišnjeg uspjeha, i ove godine uložili trud da na adekvatan i kvalitetan način obilježimo ovako značajnu inicijativu u BiH. Ova inicijativa predstavlja jednu od mnogobrojnih platformi kroz koje želimo kreirati višestruku vrijednost, te pozitivno utjecati na društvo u kojem radimo i živimo. Pored naše uloge revizora i savjetnika, inicijative kao što su ove nam pružaju privilegiju da pokažemo koja je snaga zajedničkog djelovanja,“ zaključila je Sabina Softić, odgovorna partnerica za usluge revizije za Južno centralnu Evropu i voditeljica Deloitteovog ureda u Bosni i Hercegovini.

Svi događaji su okupili međunarodne i lokalne eksperte koji su razgovarali o interesantnim i bitnim temama kao što su: kako mladi mogu utjecati na budući status prevare u državi i kako promijeniti status quo, koja je važnost javnih institucija i važnost javne revizije u prepoznavanju koruptivnog ponašanja, te kako izgleda budućnost cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

„Događaj za mlade lidere je organizovan s ciljem proaktivnog pristupa mladima i kreiranju platforme na kojoj se otvoreno može razgovarati o temi kao što su prevara i korupcija. Iznimno mi je zadovoljstvo što smo u toku događaja za mlade imali priliku čuti veliki broj pitanja od strane učesnika, te kvalitetne odgovore od strane predavača. Optimističan sam da će situacija vremenom postati bolja, ali trebamo biti svjesni da jedino aktivnim djelovanjem možemo promijeniti status quo,“ istakao je Vedran Arnautović, koordinator događaja za mlade lidere.

Centralni događaj je okupio veliki broj predstavnika međunarodne zajednice, predstavnike ureda javnih revizija na državnom i entitetskom nivou, te relevantne predstavnike civilnog društva i privatnog sektora. Tokom prezentacija i panela, učesnici su podijelili razmišljanja na temu gdje postoji prostor za napredak i aktivno djelovanje.

„Predavači i panelisti su poslali snažnu poruku da trenutna situacija nije najpovoljnija, te da Bosna i Hercegovina ima značajan prostor za poboljšanje u smislu korporativnog upravljanja, odgovornosti i transparentnosti. Važnost ovogodišnjeg Centralnog događaja postaje evidentnija kada se sagleda zajednički nastup svih učesnika i otvorenog razgovora tokom kojeg se diskutovalo o svim aspektima javnih institucija i javnih revizija. Panelisti i predavači su u velikoj mjeri podržali ovogodišnji Centralni događaj, te sa svim prisutnim podijelili nevjerovatne uvidne informacije i ovim putem im se zahvaljujem na izdvojenom vremenu,“ podijelio je Emir Ibišević, koordinator ovogodišnjeg programa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH, te dodao: „Također, veliko hvala svim medijima koji su nesebično podržali ovogodišnji program, te sa svojom publikom podijelili vijest o ovogodišnjem obilježavanju ove bitne inicijative.“

Posljednji ovogodišnji događaj Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama se fokusirao na sve bitniju temu cyber sigurnosti i koji izazovi očekuju Bosnu i Hercegovinu u toj sferi. Organizatori ističu da je ovaj događaj obilježio odlična dinamika, te konkretni primjeri iz svijeta cyber sigurnosti međunarodnih i bh stručnjaka.

„Iskazani interes za jučerašnji događaj na temu cyber sigurnosti je premašio sva naša očekivanja. Iako je tema cyber sigurnosti još uvijek relativno neistražen pojam u Bosni i Hercegovini, energija, dinamika i kvalitet razgovora koji smo vodili tokom događaja, te aktivno sudjelovanje svih učesnika kroz pitanja i komentare, nam je dodatni dokaz o izrazito rastućem interesu društva i poslovne zajednice za ovu temu. Mnogo mi je drago bilo vidjeti preko 100 učesnika koji su aktivno pratili diskusiju, te nam u mnogočemu uveličali posljednji ovogodišnji događaj,“ kaže Muhamed Semić, koordinator događaja na temu Cyber sigurnosti.

Organizatori ističu da se najveći uspjeh ovogodišnjeg programa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH ogleda u velikom broju kvalitetnih zaključaka na osnovu kojih će nastaviti dodatno djelovanje u kontekstu ove teme.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here