Volkswagen otpustio zviždača koji je otkrio zavjeru protiv Preventa

Kako bi se spriječilo djelovanje Preventa, u Volkswagenu je osnovana posebna radna grupa koja je, između ostalog, imala zadatak preuzeti kontrolu nad njemačkim dobavljačem Grammerom

73
Njemački automobilski div Volkswagen identificirao je i otpustio zaposlenika koji je snimao razgovore radne grupe čiji je zadatak bio da se riješi bosanskohercegovačkog dobavljača, grupe Prevent, i proslijedio ih javnosti.
Kao što smo nedavno izvijestili, njemački automobilski gigant upleten je u drugu aferu. Informacije o identifikaciji zviždača objavila je novinska agencija dpa-AFX, a Volkswagen tokom istrage ne želi komentirati aferu.

Nakon interne istrage, automobilski div je podnio i kaznenu prijavu protiv tada nepoznatog počinitelja.

Volkswagen se našao u središtu nove afere kada je portal Business Insider, pozivajući se na snimke gotovo 50 sati telefonskih razgovora, objavio da je Volkswagenovo rukovodstvo 2017. i 2018. pregovaralo o tome kako se riješiti dobavljača Prevent grupe.

Bosanska grupacija nije htjela pristati na snižavanje cijena svojih proizvoda, čime je Volkswagen želio pokriti gubitak zbog afere Dieselgate. U znak protesta, grupa je prekinula isporuke nekih ključnih dijelova automobila, prisilivši Volkswagen da obustavi rad u šest tvornica.

Kako bi se spriječilo djelovanje Preventa, u Volkswagenu je osnovana posebna radna grupa koja je, između ostalog, imala zadatak preuzeti kontrolu nad njemačkim dobavljačem Grammerom, u kojem je Prevent prethodno stekao manjinski udio. Na kraju je Grammer preuzela kineska kompanija Ningbo Jifeng, čiji je treći najveći kupac bio Volkswagen.

Prema portalu, snimka dokazuje i da je Volkswagen pregovarao sa suparnicima Daimlerom i BMW-om kako bi spriječio Preventovo preuzimanje Grammera.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here