Nissan očekuje rekordni godišnji gubitak od 4,5 milijardi dolara

U drugom ovogodišnjem kvartalu globalna prodaja Nissana pala je za 48 posto, na 643.000 vozila, pri čemu je prepolovljena prodaja u Sjevernoj Americi, glavnom tržištu te kompanije

30

Kompanija Nissan saopćila je danas da očekuje najveći godišnji poslovni gubitak u svojoj istoriji i da će joj prodaja vozila pasti za 16 posto, dodajući da pandemija korona virusa sputava njene napore da napravi zaokret u poslovanju.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila procjenjuje da će njegov operativni gubitak dostići 470 milijardi jena (oko 4,5 milijardi dolara), što je znatno iznad procjene analitičara koje je anketirala kompanija Refinitiv, a koji su prognozirali gubitak od 262,8 milijardi jena, prenosi Reuters.

Ovo je Nissanu druga uzastopna godina sa negativnim finansijskim rezultatom. Kompanija je navela da prognozra pad prihoda od 20 posto, na 7,8 biliona jena.

U drugom ovogodišnjem kvartalu globalna prodaja Nissana pala je za 48 posto, na 643.000 vozila, pri čemu je prepolovljena prodaja u Sjevernoj Americi, glavnom tržištu te kompanije, dok je prodaja u Kini potonula za 40 procenata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here