Održan 90. godišnji sastanak Banke za međunarodna poravnanja

Monetarna politika ne može samostalno omogućiti održiv rast, te su neophodni podrška fiskalnih vlasti i strukturalne reforme, a saradnja na globalnom nivou važnija je nego ikad, poruka je BIS-a

50
Na sastanku je učestvovao i guverner Centralne banke BiH Senad Softić

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić putem video linka učestvovao je u 90. redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Sastanak BIS-a, koji ove godine obilježava 90. godišnjicu postojanja, najvećim dijelom bio je posvećen poslovanju centralnih banaka u uslovima pandemije COVID-19.

“Centralne banke su u potpunosti svjesne izazova koji su pred njima s obzirom na činjenicu da su izgledi svjetske ekonomije veoma neizvjesni. Većina tih izazova izvan je mandata centralnih banaka. Monetarna politika ne može samostalno omogućiti održiv rast, te su neophodni podrška fiskalnih vlasti i strukturalne reforme, a saradnja na globalnom nivou važnija je nego ikad”, poruka je sa ovogodišnjeg sastanka BIS-a, čiji je Centralna banka BiH dioničar od decembra 1997. godine.

BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svijetu. BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama u promoviranju finansijske stabilnosti. Osim toga, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i finansijske stabilnosti redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here