BP prodaje poslovanje s petrohemikalijama za pet milijardi dolara

BP se odlučio na prodaju tog dijela poslovanja zbog pada cijena nafte i činjenice da troše "puno više“ nego što zarađuju, pa im je neto dug na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja dosegnuo šest milijardi dolara

47
Globalni energetski div BP objavio je danas da je dogovorio prodaju poslovanja s petrohemikalijama INEOS-u za pet milijardi dolara.
Poslovanje s petrohemikalijama obuhvaća proizvodnju aromatskih ugljikovodika i acetila i snažno je prisutno na azijskim tržištima u razvoju, navode u BP-u. Ima 14 proizvodnih pogona u Aziji, Evropi i SAD-u i prošle je godine proizvelo 9,7 milijuna tona petrohemijskih proizvoda.

BP se odlučio na prodaju tog dijela poslovanja zbog pada cijena nafte i činjenice da troše “puno više“ nego što zarađuju, pa im je neto dug na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja dosegnuo šest milijardi dolara.

Početkom juna objavili su da planiraju ukinuti 10 hiljada radnih mjesta diljem svijeta, većinu ove godine, jer se žele razviti u „bržu tkompaniju s nižim ugljičnim otiskom“.

„Ovo je još jedan značajan korak u temeljitoj promjeni BP-ove poslovne strategije”, kazao je izvršni direktor Bernard Looney.

“Priznajem da će odluka iznenaditi mnoge, ali učinit ćemo sve da smanjimo neizvjesnost“, dodao je Looney.

INEOS, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu, specijaliziran je za proizvodnju hemikalija, a kupnjom BP poslovanja želi povećati udio u globalnom tržištu, prema riječima osnivača i predsjednika Jima Ratcliffea.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here