Tim sa Fakulteta informacionih tehnologija iz Mostara razvio je proizvod pod nazivom Auxilia (lat. auxilia –helping hand), ustvari aplikaciju za pomoć ljekarima prilikom pružanja prve pomoći koja efikasno pruža osnovne zdravstvene podatke o pacijentu. Svoj projekat prezentirali su na IEEE Students and Young Professional kongresu, održanom početkom decembra prošle godine u Sarajevu.

Planirana upotreba

Auxilia radi na principu skeniranja NFC taga ili QR koda sa odgovarajuće narukvice, koja medicinskom osoblju trenutno pruža uvid u zdravstvene informacije pacijenta na mobilnoj ili web aplikaciji, a pacijentu uveliko umanjuje šansu da će primiti neadekvatnu prvu pomoć. Narukvica i aplikacija namijenjene su za korištenje u hitnim slučajevima, gdje su identifikacija pacijenta i njegova medicinska povijest veoma bitni. Naime, skeniranjem narukvice dobijamo najbitnije podatke o pacijentu, kako bi ljekar mogao dati pravilnu terapiju jer smo svjesni da veliki broj ljudi umire zbog liječničke pogreške. Planirana upotreba je na događajima tipa Marš mira, razni maratoni, u planinarenju, itd., kao i u svakodnevnoj upotrebi,” za Business magazine kaže Maid Bešlagić, idejni tvorac Auxilie i vođa tima koji je radio na njenom razvoju.

Tim koji je nepunih šest mjeseci radio na razvoju ove aplikacije, pored Bešlagića, čine Iva Zovko, Leila Hasić, Amila Ćeranić, Riad Dizdar, Mirza Smajić i Monika Džidić. Bešlagić kaže da im je najveća poteškoća bila nedostatak iskustva te prevelik početni obim projekta, u kojem su planirali obuhvatiti i prividno centralizirati sve bolnice u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su prvobitnu ideju morali mijenjati, finalni proizvod još uvijek u potpunosti nije završen, ali tim vrijedno radi kako bi finalna verzija uskoro ugledala svjetlo dana i počela se praktično primjenjivati. A više detalja o primjeni aplikacije svakako možemo očekivati u skorije vrijeme.

Do sada nisu učestvovali na drugim sličnim takmičenjima, ali im to trenutno nije ni prioritet, jer je kompletan fokus usmjeren na finalizaciju ovog proizvoda.

Najveću podršku od samog početka upravo im je pružio Fakultet informacijskih tehnologija, koji im je osigurao sve početne resurse.

“Najveću podršku dobili smo od Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, gdje posebno moram istaknuti mentorstvo mr. Adela Handžića. S obzirom na to da dosadašnja izrada našeg proizvoda nije zahtijevala veliku finansijsku podršku, ovaj vid podrške nismo  ni imali,” dodaje Bešlagić.

Interesi kompanija

Bešlagić ističe da kada je u pitanju podrška države za inovacije, najveći problem predstavlja to što se ideje koje zahtijevaju podršku i dobro funkcioniranje državnih sistema često usporeno ili nikako uspijevaju realizirati. Na pitanje da li postoji interes od strane kompanija za investiranje u njihov proizvod, Bešlagić naglašava da do sada nisu imali potrebe za aktivnijim traženjem te da nisu upoznati sa interesima kompanija. Ali, ono što će ovaj tim nastojati uraditi u narednom periodu svakako je i plasiranje ovog proizvoda na inozemno tržište.

“Tokom našeg osnovnog istraživanja tržišta, primijetili smo da ovakav proizvod ne postoji, kako u našoj državi, tako ni u inozemstvu. S naše strane, svakako, postoji interes za plasiranjem na inozemno tržište, ali nakon detaljnijeg istraživanja i plasiranja stabilnog proizvoda,” naglašava Bešlagić.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here