Svjetska banka: BiH slijedi ekonomski pad između 1,9 i 3,2 posto

U ažuriranom proljetnom izvještaju Svjetske banke, koja je u januaru BiH prognozirala ekonomski rast od 3,4 posto, procjenjuje se da će usljed pandemije COVID-19 BDP naše zemlje u 2020. pasti za 1,9 posto, a u slučaju njenog dužeg trajanja čak 3,2 posto

131

Usljed pandemije COVID-19, očekuje se smanjenje bruto društvenog proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine u 2020. od 1,9 posto, a u slučaju dužeg trajanja borbe protiv korona virusa, ekonomski pad naše zemlje do kraja godine mogao bi dostići i -3,2 posto, procjenjuje Svjetska banka u svojim ažuriranim proljetnim globalnim ekonomskim prognozama.

“Neposredni izazov za BiH bit će kontrola COVID-19 i minimiziranje ekonomskog uticaja mjera zaštite. Bavljenje trajnom nezaposlenošću i minimiziranje otpuštanja radnika u privatnom sektoru bit će ključni izazov za vrijeme i nakon krize koja se razvija, stoga će fond solidarnosti biti važan dio vladinog odgovora na krizu.

Pritisci čestih izbora i sporog provođenja strukturnih reformi, zajedno s tekućom krizom uzrokovanom pandemijom, uveliko će uticati na sposobnost vlade da ubrza ekonomski rast.

Iako se očekuje da će vanjski deficit biti umjeren nakon 2020., porezni teret ostat će visok, što može odgoditi poboljšanje performansi  ekonomskog rasta, a povećavaju se i fiskalni rizici (penzije, dospjele obaveze, obaveze preduzeća u državnom vlasništvu …).

Glavni rizik je produžena pandemija i period primjene zaštitnih mjera, što bi moglo dovesti do ekonomskog pada od 3,2 posto u 2020. godini. Rastuća ekonomska kriza, zajedno s izazovnim političkim okruženjem, otežat će provedbu usvojenog društveno-ekonomskog programa, posebno u oblastima kao što su infrastruktura, energija i transport.

Glavni vanjski rizik za BiH ostaje spor ekonomski rast u Evropskoj uniji i političke tenzije u regiji“, navodi se u ažuriranom proljetnom izvještaju Svjetske banke, koja je u januaru ove godine našoj zemlji prognozirala ekonomski rast u 2020. godini od 3,4 posto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here