Godina dana od uvrštenja NLB Banke u Londonsku berzu

Dodao je da se NLB Bankom sada bavi 11 analitičkih kuća koje prate njihovo poslovanje u cijelom regionu.

103
NLB

NLB Banka obilježila je godinu dana od uvrštenja na Londonsku berzu i ispunila svoj početni cilj: da prezentuje svoje potencijale i dobije povjerenje investitora sa kojima je razgovarala. Akcije NLG Grupe su u tom periodu porasle, a isplaćena je i prva dividenda od 13 posto.

„NLB je najveća grupacija na ovim prostorima i jedina bankarska grupacija koja je prisutna na svim tržištima koja geografski pripadaju Zapadnom Balkanu. Mnogo aktivnosti je bilo potrebno uraditi kako bi dospjeli na Londonsku berzu i moram priznati da je to bio proces koji je trajao skoro tri i po godine. NLB Banka svoje poslovanje bazira na kvaliteti života i zadržavanju mladih ljudi u zemljama našeg regiona. Veliki sam zagovornik pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i mnogo cijenim napore privrednih komora u regionu koje se trude uspostaviti slobodnu ekonomsku zonu Zapadnog Balkana, jer Zapadnom Balkanu je potrebno dati perspektivu. Ako mogu skandinavci da imaju zajednički ekonomski prostor isto možemo imati i mi na Balkanu. Samo na taj način možemo postati regijska platforma koja će ponuditi trgovinsko finansiranje, razmjenu robe, talenata i kapitala i naravno u konačnici bili kvalitetan poslodavac“, izjavio je Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB Banke d.d. Ljubljana.

Dodao je da se NLB Bankom sada bavi 11 analitičkih kuća koje prate njihovo poslovanje u cijelom regionu.

„Smatram da je izuzetno bitno da smo stupili u kontakt i da imamo redovnu razmjenu pogleda sa najuglednijim svjetskim investitorima, jer upravo oni imaju pregled globalne ekonomije i na taj način nam daju neke izazove i pitanja, a na nama je da tražimo odgovore na ta pitanja. To je nešto što nam definitivno donosi veliku vrijednost“, napomenuo je Brodnjak.

Predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić istaknula je da ova godina za kompletnu grupaciju ide po planu, te da njene članice u BiH sve bolje posluju.

Napomenula bih da je uvštenje u Londonsku berzu vrlo značajno i za članice u Sarajevu i Banja Luci. Smatram da nas u budućnosti očekuje mnogo prilika i da ćemo ih znati primjeniti i u BiH. Sam proces privatizacije, koji je završen tačno prije godinu, otkad i kotiraju dionice NLB-a na Londonskoj berzi, pokazuje da smo mi ozbiljan igrač i da planiramo nastaviti naše poslovanje, tako što ćemo otvarati nove poslovnice, zapošljavati nove ljude i raditi na digitalizaciji i na modernom bankarstvu. Naša namjera je biIa da postanemo regionalni šampioni i mislim da smo to i uspjeli. Zaista sam ponosna što smo dio ove priče“, kazala je Žigić.

Radovan Bajić, predsjednik uprave NLB a.d. Banja Luka, smatra da je veliko olakšanje što banka sada ima potpunu slobodu za operacije na različitim segmentima, jer su do sada imali ograničenje od Evropske komisije. Dodao je da grupacija sada čak  razmišlja  o kupovini novih banaka  na prostoru Jugoistočne Evrope.

Sada imamo mogućnost da zajedno sa drugim članicama finansiramo velike projekte. Želimo zadržati poziciju najkvalitetnije banke i da zajedno sa sestrinskom bankom iz Sarajeva napravimo mnogo zajedničkih projekata“, kazao je Bajić.

Londonsku berzu osnovao je 1571. godine Tomas Grešam pod patronatom engleske kraljice Elizabete prve. Ovdje se trguje sa 6.000 milijardi dolara akcija dnevno. Berzanski posrednici najviše vole inovativne kompanije koje za kratko vrijeme donesu i veliki prinos. Investitori ne kriju da vide Zapadni Balkan kao jedinstveno tržište i tako koncipiraju organizaciju kompanija.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here