Ekonomski rast BiH fiksiran na tri posto

U novembarskom izvještaju o ekonomskim perpektivama zemalja u kojima djeluje, Evropska banka za obnovu i razvoj našoj zemlji prognozirala usporavanje rasda BDP-a sa prošlogodišnjih 3,6 posto na po tri posto u ovoj i narednoj godini.

379
BDP

Piše: Armin Zeba

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine ove godine usporiti, a naredne stagnirati.

U najnovijem, novembarskom izvještaju pod nazivom Regionalni ekonomski izgledi u EBRD regijama,  precizira se da je rast bosanskohercegovačkog bruto društvenog proizvoda (BDP), prvenstveno usljed usporavanja izvoza i povećanog rasta uvoza, u prvoj polovini 2019. godine iznosio 2,7 posto, što je za 0,9 procentnih poena sporije u odnosu na prošlogodišnji tempo od 3,6 posto.

Rizične reforme

“Istovremeno, godišnji rast privatne potrošnje dostigao je tri posto, što je dvostruko manja stopa rasta od one zabilježene u prethodne dvije godine.

U prvom kvartalu 2019. stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,7 procentnih poena u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali na i dalje visokih 15,7 posto. Posebno visoka je stopa nezaposlenosti mladih, koja je u posmatranom periodu iznosila 34 posto.

Stopa inflacije smanjena je sa 1,6 posto krajem 2018. na 0,3 posto u avgustu ove godine, čemu je prvenstveno doprinijileo uporavanje rasta cijena prijevoza“, napominje se u Izvještaju, uz procjenu da će bh. BDP i u 2019. i u 2020. godini rasti po stopi od tri posto, ali i to pod uslovom da budu prevaziđeni rizici koji, uz ekonomsko usporavanje u Evropskoj uniji kao glavnog vanjskotrgovinskog partnera BiH, uključuju brojne neizvjesnosti u vezi s reformama (prvenstveno u smislu poboljšanja poslovne klime i standarda upravljanja, te približavanja zemlje članstvu u Evropskoj unijie).

Slične prognoze važe i za zapadni Balkan u cjelini – EBRD prognozira da će regija u 2019. godini ostvariti ekonomski rast od 3,2 posto, a dogodine od 3,4 posto. Ta projekcija je za tekuću godinu niža za 0,2 posto u odnosu na procenu EBRD-a iz maja, dok je prognoza za 2020. poboljšana za 0,1 posto.

“U prvoj polovini 2019. godine ekonomski rast na području zapadnog Balkana usporio je na 2,9 posto, za više od jednog procentnog poena u odnosu na isti prošlogodišnji period. Usporavanje je zabilježeno u svim regionalnim ekonomijama osim Kosova i Sjeverne Makedonije“, napominje se u Izvještaju,  uz pozitivnu opasku da “uprkos ekonomskom usporavanju eurozone, prilliv direktnih stranih investicija u regiju ostaje snažan“.

“Posljednjih godina trend u zemljama EBRD regija je da su na tržištima u nastajanju udjeli priliva direktnih stranih investicija u BDP-u bili skromni, s izuzetkom zapadnog Balkana, koji i dalje ima tu vrstu benefita zbog blizine naprednih evropskih ekonomija, kvalificirane radne snage i nižih plata u poređenju s onima u centralnoj  Evropi“, pojašnjava se u Izvještaju.

Regionalni trendovi

Kada je riječ o konkretnim projekcijama za ostale ekonomije zapadnog Balkana, EBRD Crnoj Gori prognozira rast od 2,8 posto u 2019. i 2,6 posto u 2020. godini,  Srbiji rast od 3,2 i 3,5 posto, Albaniji 2,8 i 3,5 posto, Sjevernoj Makedoniji po 3,2 posto, a Kosovu po četiri posto u obje godine.

Hrvatskoj i Sloveniji, koje su u ovom EBRD izvještaju svrstane u regiju centralne Evrope i baltičkih zemalja, čiji je BDP lani povećan za 2,6 i 4,1 posto, projiciran je rast od po tri posto u ovoj, odnosno 2,5 i 2,8 posto u idućoj godini,  dok se u zemljama jugoistočne Evrope koje su EU članice kakav-takav kontinuitet ubrzanja rasta očekuje samo u slučaju Grčke (2,0 posto u 2019. i 2,4 posto u 2020. godini), dok se Bugarskoj prognozira ubrzavanje u ovoj i usporavanje u narednoj godini, Rumuniji stagnacija u 2019. i usporavanje u 2020., a Kipru uzastopno usporavanje u obje godine.

 

 

 

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here